Mało kto pamięta o tym szczególe. Może zepsuć smak ulubionej kawy i herbaty

Herbata i kawa mogą smakować lepiej dzięki prostemu trikowi. Wystarczy zamienić wodę z kranu na jeden składnik, by cieszyć się pełnią smaku.

kawakawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Nie ma nic gorszego niż gorzka lub nijaka filiżanka herbaty czy kawy. Na smak tych napojów wpływa wiele czynników, w tym woda z kranu bogata w minerały, niskiej jakości torebki herbaty czy ziarna kawy oraz czajnik pokryty kamieniem.

Woda z kranu często zawiera chlor i chloraminę, które są używane do dezynfekcji, ale mogą wpływać na smak. Inne minerały, takie jak wapń i magnez, mogą sprawić, że woda smakuje gorzko lub metalicznie. Usunięcie kamienia z czajnika to jeden ze sposobów na poprawę smaku, ale jeśli to nie wystarcza, warto rozważyć filtrowanie wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Dlaczego filtrowana woda jest lepsza?

Alexander Provins, ekspert z firmy Tappwater, wyjaśnia, że filtrowana woda nie tylko jest zdrowsza, ale także poprawia smak napojów.

– Chlor i kamień w wodzie z kranu mogą tłumić delikatne smaki herbaty i kawy. Usuwając te zanieczyszczenia, filtrowana woda pozwala na pełne wydobycie smaku z ziaren i liści – mówi Provins.

Profesjonalni bariści i sommelierzy herbaciani zawsze zaczynają od czystej wody, która jest sekretnym składnikiem, niewidocznym na etykiecie.

– Dobra filiżanka herbaty to w 99 proc. woda. Dlaczego więc rezygnować z głównego składnika? – dodaje ekspert.

Zachowanie naturalnych minerałów

Nie chodzi tylko o usuwanie niepożądanych substancji z wody, ale także o zachowanie tych, które są pożądane. Wiele herbat i kaw jest opracowywanych tak, by smakować lepiej z naturalnymi minerałami zawartymi w wodzie z kranu. Niektóre systemy filtracyjne mogą nadmiernie oczyszczać wodę, pozbawiając ją tych minerałów, co sprawia, że napoje smakują płasko.

Odpowiednie filtry zachowują niezbędne minerały, jednocześnie usuwając kamień, chlor i inne zanieczyszczenia. Provins podkreśla, że końcowy efekt to „oczyszczona woda, która zachowuje naturalne dobro, jakiego potrzebują kawa i herbata, dostarczając czystszy, bardziej wyrazisty smak w każdej filiżance”.

Na rynku dostępne są różne rodzaje filtrów, w tym te montowane bezpośrednio na kranie, dzbanki filtrujące oraz czajniki z wbudowanymi filtrami.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯