Mało kto pamięta o tym szczególe. Może zepsuć smak ulubionej kawy i herbaty

Herbata i kawa mogą smakować lepiej dzięki prostemu trikowi. Wystarczy zamienić wodę z kranu na jeden składnik, by cieszyć się pełnią smaku.

kawakawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Nie ma nic gorszego niż gorzka lub nijaka filiżanka herbaty czy kawy. Na smak tych napojów wpływa wiele czynników, w tym woda z kranu bogata w minerały, niskiej jakości torebki herbaty czy ziarna kawy oraz czajnik pokryty kamieniem.

Woda z kranu często zawiera chlor i chloraminę, które są używane do dezynfekcji, ale mogą wpływać na smak. Inne minerały, takie jak wapń i magnez, mogą sprawić, że woda smakuje gorzko lub metalicznie. Usunięcie kamienia z czajnika to jeden ze sposobów na poprawę smaku, ale jeśli to nie wystarcza, warto rozważyć filtrowanie wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Dlaczego filtrowana woda jest lepsza?

Alexander Provins, ekspert z firmy Tappwater, wyjaśnia, że filtrowana woda nie tylko jest zdrowsza, ale także poprawia smak napojów.

– Chlor i kamień w wodzie z kranu mogą tłumić delikatne smaki herbaty i kawy. Usuwając te zanieczyszczenia, filtrowana woda pozwala na pełne wydobycie smaku z ziaren i liści – mówi Provins.

Profesjonalni bariści i sommelierzy herbaciani zawsze zaczynają od czystej wody, która jest sekretnym składnikiem, niewidocznym na etykiecie.

– Dobra filiżanka herbaty to w 99 proc. woda. Dlaczego więc rezygnować z głównego składnika? – dodaje ekspert.

Zachowanie naturalnych minerałów

Nie chodzi tylko o usuwanie niepożądanych substancji z wody, ale także o zachowanie tych, które są pożądane. Wiele herbat i kaw jest opracowywanych tak, by smakować lepiej z naturalnymi minerałami zawartymi w wodzie z kranu. Niektóre systemy filtracyjne mogą nadmiernie oczyszczać wodę, pozbawiając ją tych minerałów, co sprawia, że napoje smakują płasko.

Odpowiednie filtry zachowują niezbędne minerały, jednocześnie usuwając kamień, chlor i inne zanieczyszczenia. Provins podkreśla, że końcowy efekt to „oczyszczona woda, która zachowuje naturalne dobro, jakiego potrzebują kawa i herbata, dostarczając czystszy, bardziej wyrazisty smak w każdej filiżance”.

Na rynku dostępne są różne rodzaje filtrów, w tym te montowane bezpośrednio na kranie, dzbanki filtrujące oraz czajniki z wbudowanymi filtrami.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"