PrzepisPrzekąskiPrzepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!
Przepis na marynowane jajka z burakami. Nie tylko świetnie smakują, ale wyglądają wyjątkowo!
Dla miłośników buraków, solanki i sfermentowanej żywności mamy coś, co zmieni wasz punk widzenia na jajka. Jajko samo w sobie doskonale smakuje, ale z odrobiną buraków roztoczy swój urok na niejedną osobę. Buraki również sprawią, że jajko będzie miało dość niecodzienny kolor, a lekko pikantny słodko-kwaśny smak... Sami musicie spróbować!
Mika
15.10.2016 | aktual.: 01.06.2017 13:11
Marynowane jajka z burakami
Dla początkujących polecamy słoiki o pojemności jednego litra. Czas przygotowania to jedyne 20 minut, a przekąska będzie gotowa po 3 dniach.
Składniki:
- 12 szt. jajka na twardo, obrane i schłodzone
- 1 szt. cebula pokrojona w plasterki
- 0,5 kg buraki marynowane
- 1 szklanka biały ocet
- 1 szklanka cukier
- 8 szt. goździki
- 2 łyżeczki sól
Sposób przygotowania:
1. W rondelku wymieszaj buraki, ocet, goździki, buraki, cukier i sól. Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
2. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia. Odczekaj aż wszystko wystudzi się do temperatury pokojowej.
3. Umieść jajka w słoiku i zalej wystudzoną mieszanką.
4. Uszczelnij słoiki i umieść w lodówce na co najmniej trzy dni
5. Pamiętaj, aby wstrząsać je delikatnie co noc i upewnić się, że wszystko jest pokryte sokiem w buraków.
6. Smacznego!