PrzepisBoże NarodzenieMichel Moran dodaje ten składnik do jarzynowej. Wyostrza smak i dodaje wyrazu

Michel Moran dodaje ten składnik do jarzynowej. Wyostrza smak i dodaje wyrazu

Królowa wśród świątecznych sałatek jest jedna - jarzynowa. Przepis wydaje się być powszechnie znany, w końcu to tylko ugotowane warzywa i majonez. Każdy dorzuca jednak coś od siebie, ma swoje własne dodatki i składniki, które wywołują nieraz konsternację na twarzy.

Michel Moran wskazał kluczowy składnik jarzynowej
Michel Moran wskazał kluczowy składnik jarzynowej
Źródło zdjęć: © Instagram

Sałatka jarzynowa obowiązkowo pojawia się w czasie Świąt Bożego Narodzenia, gości również w Wielkanoc, a i chętnych na nią nie brakuje również w czasie imprez. To, jakie warzywa lądują w środku to kwestia indywidualnych preferencji. Podczas gdy Rozkoszny z listy składników stanowczo wykreśla groszek, Michel Moran nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej bez tego warzywa. Wskazuje jednak na inny składnik, który często pozostaje w cieniu dyskusji o idealnej sałatce jarzynowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealna sałatka jarzynowa Michela Morana

Francuski szef kuchni i juror polskiej edycji programu "Masterchef" i "Masterchef Nastolatki" w rozmowie z dziennikarką WP Karoliną Motylewską wskazał jeden z najważniejszych składników sałatki jarzynowej. Mowa tutaj o majonezie. To on właśnie pełni rolę spoiwa, nadając odpowiednią konsystencję całej potrawie. Gwiazda stacji TVN obowiązkowo łączy go z jednym produktem.

- Majonez trzeba trochę zaostrzyć, dodać musztardę. Jeśli majonez jest za łagodny, to mi czegoś brakuje - mówi znany juror.
Sałatka jarzynowa - Pyszności
Sałatka jarzynowa - Pyszności© Pyszności

Poza tym w sałatce jarzynowej Michela Morana nie może zabraknąć pora, który również dodaje wyrazistości czy groszku, który przyjemnie chrupie pod zębem i wprowadza do dania świeży, zielony kolor. To jednak opcjonalne dodatki, najważniejszy wciąż pozostaje majonez.

- Jeżeli ten majonez jest dobry, to i sałatka bez groszku będzie dobra - zaznacza Michel Moran.

Największy błąd w sałatce jarzynowej

Kiedy ulubione warzywa są już wybrane, przychodzi pora na ich ugotowanie. Tutaj wiele Polaków popełnia błąd, którego nie uratuje nawet majonez z musztardą.

- Nie rozgotowuj warzyw. Sałatka jarzynowa jeżeli mamy rozgotowane warzywa to puree z majonezem - podkreśla Michel Moran.

Czas gotowania zależy tak naprawdę od tego, jak grubo pokroi się warzywa. Zwykle nie przekracza on 30 minut, ale trzeba co jakiś czas sprawdzać widelcem, czy są już miękkie. Później odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Później tylko uwielbiany przez Michela majonez i gotowe.

- Każdy robi, jak chce. Jesteśmy wolni - i w kuchni, i w życiu - podsumował ze śmiechem.

Wybrane dla Ciebie