PrzepisMielone na kapuście. Obiad palce lizać

Mielone na kapuście. Obiad palce lizać

Mielone na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell
Mielone na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell
15.01.2023 13:00

Czy można przygotować kotlety mielone w nieco inny sposób? Oczywiście, że tak. Wariacje na ich temat są w pełni dozwolone i co najważniejsze - niezwykle smaczne. I takie są też mielone na kapuście, których recepturę poznasz właśnie w tym artykule. W czym tkwi ich wyjątkowość?

Dlaczego warto przygotować mielone na kapuście?

Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno będzie złożone, bo to danie, które zachwyca pod każdym względem. Jest smacznie, prosto, a połączenie wszystkich składników powoduje, że stworzysz kulinarne arcydzieło w swoim domu. Można pokusić się o stwierdzenie, że takie mielone na kapuście to pewnego rodzaju niestandardowa wersja gołąbków. Są tak pyszne, że wszystko wskazuje na to, że już na stałe zagoszczą w twoim menu. Są takie osoby, które przygotowują ten posiłek nawet 3 razy w tygodniu.

Mielone podane na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell
Mielone podane na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell

Jak przygotować mielone na kapuście?

Zasady są tu zbliżone do tego, co musisz zrobić w przypadku smażenia standardowych kotletów mielonych. W tym przypadku jednak patelnia pójdzie w odstawkę, a ty swój posiłek na obiad przygotujesz w piekarniku. Robi się go miło, łatwo i przyjemnie, a o efekcie przekonasz się sam.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • cebula
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka mielona
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina szczypiorku i koperku
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mała główka kapusty białej
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 60 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

Mielone na kapuście to danie, które zachwyci twoich gości i członków rodziny. Rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj ją do mięsa wraz z wymienionymi wyżej przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kolejny krok to przygotowanie sosu. W tym celu posiekaj szczypiorek, koperek, dodaj jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy i wymieszaj te składniki. Teraz pokrój kapustę białą w ten sposób, aby powstały "spodki", na których ułożysz mięso mielone. Przełóż tak pokrojoną kapustę na blaszkę z papierem do pieczenia.

Przygotowanie mielonych na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell
Przygotowanie mielonych na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell

Przypraw ją solą i pieprzem i formują płaskie kotlety z mięsa, ułóż je na spodkach z kapusty. Na wierzchu rozprowadź sos. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. W tym czasie, ziemniaki pokrój na ćwiartki, przełóż do miski i przypraw mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki słodkiej i oleju roślinnego. Ułóż je na drugiej blaszce do pieczenia i posyp tartym parmezanem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ziemniaki przez 15 minut i później kolejne 15 minut po ich przewróceniu na drugą stronę. Posiekaną natką pietruszki z odrobiną parmezanu posyp wyjęte z piekarnika ziemniaki. Twój obiad jest już gotowy. Smacznego!

Lubisz szybkie i wyjątkowe dania kuchni polskiej? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także