Mielone na kapuście. Obiad palce lizać

Czy można przygotować kotlety mielone w nieco inny sposób? Oczywiście, że tak. Wariacje na ich temat są w pełni dozwolone i co najważniejsze - niezwykle smaczne. I takie są też mielone na kapuście, których recepturę poznasz właśnie w tym artykule. W czym tkwi ich wyjątkowość?

ObrazekMielone na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować mielone na kapuście?

Odpowiedź na tak postawione pytanie, na pewno będzie złożone, bo to danie, które zachwyca pod każdym względem. Jest smacznie, prosto, a połączenie wszystkich składników powoduje, że stworzysz kulinarne arcydzieło w swoim domu. Można pokusić się o stwierdzenie, że takie mielone na kapuście to pewnego rodzaju niestandardowa wersja gołąbków. Są tak pyszne, że wszystko wskazuje na to, że już na stałe zagoszczą w twoim menu. Są takie osoby, które przygotowują ten posiłek nawet 3 razy w tygodniu.

Obrazek
Mielone podane na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell

Jak przygotować mielone na kapuście?

Zasady są tu zbliżone do tego, co musisz zrobić w przypadku smażenia standardowych kotletów mielonych. W tym przypadku jednak patelnia pójdzie w odstawkę, a ty swój posiłek na obiad przygotujesz w piekarniku. Robi się go miło, łatwo i przyjemnie, a o efekcie przekonasz się sam.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • cebula
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka mielona
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina szczypiorku i koperku
  • 5-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • mała główka kapusty białej
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 60 g parmezanu.

Sposób przygotowania:

Mielone na kapuście to danie, które zachwyci twoich gości i członków rodziny. Rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj ją do mięsa wraz z wymienionymi wyżej przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Kolejny krok to przygotowanie sosu. W tym celu posiekaj szczypiorek, koperek, dodaj jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy i wymieszaj te składniki. Teraz pokrój kapustę białą w ten sposób, aby powstały "spodki", na których ułożysz mięso mielone. Przełóż tak pokrojoną kapustę na blaszkę z papierem do pieczenia.

Obrazek
Przygotowanie mielonych na kapuście - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Lecker schnell

Przypraw ją solą i pieprzem i formują płaskie kotlety z mięsa, ułóż je na spodkach z kapusty. Na wierzchu rozprowadź sos. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. W tym czasie, ziemniaki pokrój na ćwiartki, przełóż do miski i przypraw mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki słodkiej i oleju roślinnego. Ułóż je na drugiej blaszce do pieczenia i posyp tartym parmezanem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ziemniaki przez 15 minut i później kolejne 15 minut po ich przewróceniu na drugą stronę. Posiekaną natką pietruszki z odrobiną parmezanu posyp wyjęte z piekarnika ziemniaki. Twój obiad jest już gotowy. Smacznego!

Lubisz szybkie i wyjątkowe dania kuchni polskiej? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kotlety schabowe z ogórkiem i kiełbasą:

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste