PrzepisZupyBabcia nie moczy grochu całą noc. Wie, co zrobić, by zmiękł raz-dwa

Babcia nie moczy grochu całą noc. Wie, co zrobić, by zmiękł raz‑dwa

W zimny i pochmurny dzień zjadłoby się zupę grochową. Jednak jeśli groch nie był namoczony wcześniej, to trzeba z niej zrezygnować. Często tak myślimy i rozmijamy się z prawdą. Są sposoby, by uniknąć długiego przygotowywania grochu.

Jak szybko zmiękczyć groch do zupy?
Jak szybko zmiękczyć groch do zupy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

15.11.2024 | aktual.: 15.11.2024 14:57

Zupa grochowa, czyli popularna grochówka, to jedno z tradycyjnych dań, do którego szczególnie chętnie wracamy jesienią. Mamy też z nim sporo wspomnień. Grochówka często była podawana w szkolnych stołówkach, barach mlecznych, czy podczas rodzinnych obiadów. Jej smak jest niezapomniany. Nasze babcie miały na nią sporo patentów, bo gotowały ją znacznie częściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak szybko zmiękczyć groch do zupy?

Grochówa kojarzy się z głębokim smakiem, ale też z długim przygotowywaniem. Chodzi przede wszystkim o wcześniejsze namoczenie głównego składnika, czyli grochu. Z tego powodu to zupa idealna dla osób dobrze zorganizowanych w kuchni. Groch powinno się moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest łatwiejszy do strawienia. Jednak gdy zaplanowałaś zupę grochową spontanicznie, to też się może udać.

Groch będzie dużo szybciej miękki, gdy namoczy się go we wrzątku. Wtedy wystarczy około 10 minut i można go używać do zupy.

Soda może zmiękczyć groch

Groch pomoże rozmiękczyć także soda oczyszczona. Wystarczy dodać szczyptę do wody, a potrawa to tylko około godziny. Następnie miskę z grochem trzeba umieścić w kuchence mikrofalowej i gotować na pełnej mocy przez 10 minut. Po tym czasie miskę wyjmujemy i odstawiamy na 30 minut. Można także dodać sodę oczyszczoną już podczas gotowania. W ten sposób łuski grochu zmiękną w ekspresowym tempie.

Szybka grochówka

Składniki:

  • 450 g suchego, łuskanego grochu,
  • 1 litr wody,
  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 2 marchewki,
  • 350 g wędzonki wieprzowej (np. chudego boczku),
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1 łyżeczka kminu,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Groch wypłucz, zalej na 10 minut wrzątkiem. Potem go odcedź, zalej wodą i bulionem. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wędzonkę również pokrój w niewielką kostkę.
  2. Do garnka z grochem dodaj wszystkie składniki: marchewkę, cebulę, wędzonkę, przyprawy (w tym kmin) i liście laurowe. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę.
  3. Po godzinie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj kolejne 15-20 minut, do miękkości wszystkich składników.
  4. Przed podaniem, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Wyjmij liście laurowe.

Zupę warto doprawić majerankiem czy tymiankiem, które uchronią nas przed złym samopoczuciem i wzdętym brzuchem.

Zobacz także