Niedługo może zabraknąć musztardy. Wszystko przez postępujący kryzys klimatyczny

W ostatnim czasie coraz częściej mówimy o zmianach klimatycznych. Nic w tym dziwnego, w końcu ich skutki są katastrofalne. Okazuje się, że dotknęły również producentów musztardy. W konsekwencji w wielu miejscach na świecie widoczne są duże braki produktu.

ObrazekNiedługo może zabraknąć musztardy, powód jest niepokojący - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dlaczego brakuje musztardy?

Obrazek
Musztarda - Pyszności; Foto: Canva.com

Rolnicy coraz częściej narzekają na brak opadów, wysokie temperatury a co za tym idzie susze. W konsekwencji ich plony są wyjątkowo małe w porównaniu do poprzednich lat. Obecnie problem ten dotyka również kanadyjskich rolników, którzy od lat zajmują się uprawą gorczycy. 

Dwa lata temu udało się zebrać w Kanadzie prawie 99 tys. ton ziaren gorczycy. Niestety rok później suma ta zmalała do 50 tys. ton. W tym roku przewiduje się, że zbiory mają być wyjątkowo małe. W konsekwencji może zabraknąć musztardy.

Jest to wyjątkowo zła informacja dla Francji - musztardę tam spożywa się w bardzo dużych ilościach. Poza tym, kraj ten w 80% importuje ziarna gorczycy z Kanady.

Brak produktu we Francji

Obrazek
Zakupy - Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie Francja mierzy się z brakiem musztardy. W sklepach coraz rzadziej można dostać ten produkt. Tam, gdzie znajdziemy go na sklepowych półkach - najczęściej obowiązuje limit na ten towar. W konsekwencji można kupić np. jeden słoik musztardy na osobę. Dodatkowo cena produktu podskoczyła o około 10%. 

Należy zaznaczyć, że we Francji niektórzy rolnicy także zajmują się uprawą gorczycy. Niestety ten rok był dla nich również bardzo ciężki. Okazuje się, że od trzech lat wielkość ich plonów maleje. Powodem są m.in. zimne wiosny oraz wyjątkowo mokre zimy.

Dyrektor wytwórni musztardy Reine de Dijon w rozmowie z "The New York Times" podkreślił, że głównym powodem niedoboru musztardy są zmiany klimatyczne. Natomiast kanadyjska firma Canada Sauce przewidziała takie problemy. W związku z tym w 2021 roku wykupiła wszystkie zapasy ziaren gorczycy z Kanady. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie krok po kroku. Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem ziemniaczanych talarków.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć