PrzepisMuffiny z jagodami - przepis na hit lata. Jak przygotować ten przysmak?

Muffiny z jagodami - przepis na hit lata. Jak przygotować ten przysmak?

Muffiny z jagodami - Pyszności; Foto Canva.com
Muffiny z jagodami - Pyszności; Foto Canva.com
10.07.2023 06:30

Warto wykorzystać sezon na jagody i przygotować rozmaite desery. Jeśli ma to być coś szybkiego, smacznego i prostego w przygotowaniu, to świetnie sprawdzą się muffiny z jagodami. To prawdziwy hit lata!

Muffiny to przysmak, którym można zachwycać się o każdej porze roku. W tym przypadku ich podstawą będą świeże jagody prosto z lasu. Zachwyci się nimi każdy, kto ich spróbuje. Nie są zbyt słodkie, a polewa z białej czekolady podkreśla smak jagód i sprawia, że babeczki są jedyne w swoim rodzaju. Robi się je błyskawicznie i za każdym razem wychodzą przepyszne. Wykorzystaj popularne sezonowe owoce i zachwyć swoich gości i rodzinę. Zobacz, jak je zrobić.

Muffiny z jagodami

Muffiny to wyjątkowo popularne i smaczne wypieki, które można dostosować do różnych smaków i sezonowych owoców. Wraz z nadejściem lata, nic nie smakuje lepiej niż muffiny ze świeżymi, soczystymi jagodami. Możesz je łatwo przygotować w domowym zaciszu. Połączenie soczystych jagód z delikatnym i puszystym ciastem jest wyśmienite. Są aromatyczne, puszyste i wilgotne i możesz je zrobić na każdą okazję.

Do muffinek najlepiej sprawdzą się jagody z porannego zbioru - Pyszności; Foto Canva.com
Do muffinek najlepiej sprawdzą się jagody z porannego zbioru - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na muffiny z jagodami

Jeśli zamierzasz zrealizować przepis na muffiny z jagodami, pamiętaj, że najlepiej sprawdzą się tu świeże jagody. Zamierzając podkreślić ich smak, warto sięgnąć po polewę, którą przygotujesz na bazie białej czekolady. Będzie smacznie, muffinkowo i jagodowo. Twoi goście na pewno będą zachwyceni.

Składniki:

  • 250 g jagód,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g masła lub roztopionego oleju kokosowego,
  • skórka starta z połówki pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • 170 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g mąki pszennej,
  • jagody do dekoracji,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g białej czekolady,
  • łyżka jogurtu.
Jagodowe muffinki to prawdziwa poezja smaku - Pyszności; Foto Canva.com
Jagodowe muffinki to prawdziwa poezja smaku - Pyszności; Foto Canva.com

Muffiny z jagodami — przygotowanie krok po kroku

Zachwyć się ich niepowtarzalnym smakiem i przygotuj w chwili, gdy trwa sezon na jagody. Babeczki jagodowe nie tylko pięknie wyglądają, ale również świetnie smakują. Najlepiej będzie, jak przekonasz się o tym osobiście.

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.
  2. Opłucz i osusz jagody.
  3. Do miski wlej roztopione masło lub olej kokosowy, dodaj mleko i wymieszaj. W następnej kolejności dodaj skórkę z pomarańczy, jajka i znowu wymieszaj.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
  5. Delikatnie połącz ze sobą składniki z obu misek, dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż równe porcje ciasta do papilotek, posyp resztą jagód i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu polej polewą z białej czekolady. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także