Muffiny z jagodami - przepis na hit lata. Jak przygotować ten przysmak?
Warto wykorzystać sezon na jagody i przygotować rozmaite desery. Jeśli ma to być coś szybkiego, smacznego i prostego w przygotowaniu, to świetnie sprawdzą się muffiny z jagodami. To prawdziwy hit lata!
10.07.2023 06:30
Muffiny to przysmak, którym można zachwycać się o każdej porze roku. W tym przypadku ich podstawą będą świeże jagody prosto z lasu. Zachwyci się nimi każdy, kto ich spróbuje. Nie są zbyt słodkie, a polewa z białej czekolady podkreśla smak jagód i sprawia, że babeczki są jedyne w swoim rodzaju. Robi się je błyskawicznie i za każdym razem wychodzą przepyszne. Wykorzystaj popularne sezonowe owoce i zachwyć swoich gości i rodzinę. Zobacz, jak je zrobić.
Muffiny z jagodami
Muffiny to wyjątkowo popularne i smaczne wypieki, które można dostosować do różnych smaków i sezonowych owoców. Wraz z nadejściem lata, nic nie smakuje lepiej niż muffiny ze świeżymi, soczystymi jagodami. Możesz je łatwo przygotować w domowym zaciszu. Połączenie soczystych jagód z delikatnym i puszystym ciastem jest wyśmienite. Są aromatyczne, puszyste i wilgotne i możesz je zrobić na każdą okazję.
Przepis na muffiny z jagodami
Jeśli zamierzasz zrealizować przepis na muffiny z jagodami, pamiętaj, że najlepiej sprawdzą się tu świeże jagody. Zamierzając podkreślić ich smak, warto sięgnąć po polewę, którą przygotujesz na bazie białej czekolady. Będzie smacznie, muffinkowo i jagodowo. Twoi goście na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
- 250 g jagód,
- 125 ml mleka,
- 100 g masła lub roztopionego oleju kokosowego,
- skórka starta z połówki pomarańczy,
- 2 jajka,
- 170 g cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g mąki pszennej,
- jagody do dekoracji,
- 2 łyżki mleka,
- 50 g białej czekolady,
- łyżka jogurtu.
Muffiny z jagodami — przygotowanie krok po kroku
Zachwyć się ich niepowtarzalnym smakiem i przygotuj w chwili, gdy trwa sezon na jagody. Babeczki jagodowe nie tylko pięknie wyglądają, ale również świetnie smakują. Najlepiej będzie, jak przekonasz się o tym osobiście.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.
- Opłucz i osusz jagody.
- Do miski wlej roztopione masło lub olej kokosowy, dodaj mleko i wymieszaj. W następnej kolejności dodaj skórkę z pomarańczy, jajka i znowu wymieszaj.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
- Delikatnie połącz ze sobą składniki z obu misek, dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż równe porcje ciasta do papilotek, posyp resztą jagód i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu polej polewą z białej czekolady. Smacznego!