Ani masło, ani smalec. To te oleje są najlepsze do smażenia placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane stanowią ulubiony przysmak milionów Polaków. Podajemy je na słodko, słono i z wieloma wyjątkowymi dodatkami. W ich przygotowaniu ważna jest nie tylko receptura, ale i sposób smażenia. A czy wiesz, na jakim tłuszczu należy ja smażyć?

ObrazekNa jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Placki ziemniaczane - na jakim tłuszczu należy je smażyć?

Olej, smalec, a może masło? Jak widać, do wyboru mamy kilka opcji tłuszczu. Należy jednak pamiętać o tym, że nie każdy z nich będzie odpowiedni. Jeśli chcesz usmażyć chrupiące i naprawdę smaczne placki ziemniaczane, to najlepiej będzie użyć rafinowanego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Dlaczego akurat te tłuszcze? Przede wszystkim uzyskamy ten możliwie najlepszy smak, a same placki będą chrupiące, dzięki czemu będziemy mogli połączyć je z wieloma pysznymi dodatkami.

Zatyczka od oleju- Pyszności
Zatyczka od oleju- Pyszności/ źródło: Genialne

Do smażenia najlepiej jest użyć tradycyjnej patelni. Niektórzy miłośnicy placków używają w tym celu frytkownicy lub smażalnika. Ta opcja jest nie do końca dobra, bo szybko się rozpadną i przy tym zanieczyszczą olej. A skoro o zanieczyszczeniach mowa, to należy pamiętać o regularnej wymianie oleju na patelni, dzięki czemu nasze placki ziemniaczane staną się jeszcze lepsze. Zbyt długo używany olej może spowodować, że uzyskamy w pewnym stopniu "rybi aromat".

Jak smażyć placki ziemniaczane, aby były chrupiące?

Wszyscy dobrze wiemy, że w tym wszystkim najważniejszy jest olej i jego wymiana, ale również i inne kwestie (np. ziemniaki), na które należy zwrócić uwagę, gdy chcemy usmażyć chrupiące placki ziemniaczane. O czym w związku z tym należy pamiętać?

Obrazek
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Podstawą idealnie chrupiących placków ziemniaczanych jest:

  • patelnia z grubym dnem - rozgrzewa się równomiernie i pozwala w odpowiedni sposób smażyć placki;
  • nie należy nakładać zbyt dużych porcji masy ziemniaczanej - grube placki trudniej jest usmażyć, by uzyskać efekt chrupkości;
  • pamiętaj, by oleju na patelni nie było ani za dużo, ani za mało;
  • smażenie placków najlepiej jest rozpoczynać na średnim ogniu - z biegiem czasu można stopniowo zwiększać ogień;
  • placki smażymy przez 3-4 minuty na każdej ze stron;
  • po usmażeniu dobrze jest odsączyć placki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Możecie być pewni, że przestrzegając powyższych zasad, uzyskacie naprawdę smaczne placki. No to do dzieła!

Co powiesz na chrupiące i lekkostrawne placki z piekarnika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji