PoradyAni masło, ani smalec. To te oleje są najlepsze do smażenia placków ziemniaczanych

Ani masło, ani smalec. To te oleje są najlepsze do smażenia placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane stanowią ulubiony przysmak milionów Polaków. Podajemy je na słodko, słono i z wieloma wyjątkowymi dodatkami. W ich przygotowaniu ważna jest nie tylko receptura, ale i sposób smażenia. A czy wiesz, na jakim tłuszczu należy ja smażyć?

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com
Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

18.11.2022 12:10

Placki ziemniaczane - na jakim tłuszczu należy je smażyć?

Olej, smalec, a może masło? Jak widać, do wyboru mamy kilka opcji tłuszczu. Należy jednak pamiętać o tym, że nie każdy z nich będzie odpowiedni. Jeśli chcesz usmażyć chrupiące i naprawdę smaczne placki ziemniaczane, to najlepiej będzie użyć rafinowanego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Dlaczego akurat te tłuszcze? Przede wszystkim uzyskamy ten możliwie najlepszy smak, a same placki będą chrupiące, dzięki czemu będziemy mogli połączyć je z wieloma pysznymi dodatkami.

Zatyczka od oleju- Pyszności/ źródło: Genialne
Zatyczka od oleju- Pyszności/ źródło: Genialne

Do smażenia najlepiej jest użyć tradycyjnej patelni. Niektórzy miłośnicy placków używają w tym celu frytkownicy lub smażalnika. Ta opcja jest nie do końca dobra, bo szybko się rozpadną i przy tym zanieczyszczą olej. A skoro o zanieczyszczeniach mowa, to należy pamiętać o regularnej wymianie oleju na patelni, dzięki czemu nasze placki ziemniaczane staną się jeszcze lepsze. Zbyt długo używany olej może spowodować, że uzyskamy w pewnym stopniu "rybi aromat".

Jak smażyć placki ziemniaczane, aby były chrupiące?

Wszyscy dobrze wiemy, że w tym wszystkim najważniejszy jest olej i jego wymiana, ale również i inne kwestie (np. ziemniaki), na które należy zwrócić uwagę, gdy chcemy usmażyć chrupiące placki ziemniaczane. O czym w związku z tym należy pamiętać?

Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com
Placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Podstawą idealnie chrupiących placków ziemniaczanych jest:

  • patelnia z grubym dnem - rozgrzewa się równomiernie i pozwala w odpowiedni sposób smażyć placki;
  • nie należy nakładać zbyt dużych porcji masy ziemniaczanej - grube placki trudniej jest usmażyć, by uzyskać efekt chrupkości;
  • pamiętaj, by oleju na patelni nie było ani za dużo, ani za mało;
  • smażenie placków najlepiej jest rozpoczynać na średnim ogniu - z biegiem czasu można stopniowo zwiększać ogień;
  • placki smażymy przez 3-4 minuty na każdej ze stron;
  • po usmażeniu dobrze jest odsączyć placki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Możecie być pewni, że przestrzegając powyższych zasad, uzyskacie naprawdę smaczne placki. No to do dzieła!

Co powiesz na chrupiące i lekkostrawne placki z piekarnika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie