PrzepisProste przepisyNa weekend piekę szarlotkę z bezą. Moi domownicy twierdzą, że lepszej nie ma

Na weekend piekę szarlotkę z bezą. Moi domownicy twierdzą, że lepszej nie ma

Twoje ulubione ciasto to szarlotka? Wszystko się zgadza. Wiele osób doda "moje też". I choć zawsze swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jabłkom, to wersji ma mnóstwo. U mnie ostatnio króluje ta z bezą.

Kwaskowate jabłka i słodka beza to świetne połączenie
Kwaskowate jabłka i słodka beza to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Pyszności

Szarlotka szarlotce nierówna. Łączą je jabłka, ale dzielić może bardzo dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, wyboru gatunku i sposobu przygotowania jabłek, a także dodatków. Do tego deseru świetnie pasuje kruszonka i lukier, można ją też upiec z warstwą budyniu czy bezy. I właśnie ten ostatni dodatek podbił serca moich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Jaki efekt daje beza?

Bezę bez wątpienia można zaliczyć do najdelikatniejszych deserów. Bardzo popularna jest z kremem na bazie bitej śmietany i świeżymi owocami, ale często wykorzystuje się ją także jako dodatek do ciast. Bez niej nie powstałoby wiele modnych deserów warstwowych, a niektóre dzięki niej odniosły swój sukces. Beza zawsze dodaje niezwykłej lekkości i kruchości. Do tego jest przyjemnie słodka. I właśnie ta słodycz wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi jabłkami. Struktura tej szarlotki jest prosta: kruche ciasto, warstwa jabłek i beza na wierzchu.

Dopraw jabłka sokiem

Aby kontrast w szarlotce był najbardziej wyczuwalny w smaku, do szarlotki warto wybrać kwaskowate jabłka. Według mnie najlepiej sprawdza się szara reneta lub antonówka. Podczas przesmażenia dodatkowo dodaję do nich sok z cytryny, by ten kwaśny akcent jeszcze podkreślić. Czas przesmażenia jabłek zależy od tego, w jakiej formie najlepiej wam smakują w szarlotce. Dla mnie idealne są lekko chrupiące, nie dopuszczam do tego, by całkowicie się rozpadły. Jednak jabłka w formie musu też pasują do takiej szarlotki.

Beza zawsze się uda

Jak jest trik na lekką i chrupiącą bezę? Białka powinny być jak najświeższe. Ma też znaczenie ich temperatura, nie mogą być zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy. Druga ważna zasada to odpowiednie proporcje, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Zanim zacznę ubijać bezę, jeszcze raz przecieram naczynie. Nie może w nim być ani kropli wilgoci.

Szarlotka z bezą

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa owocowa:

  • 2 kg jabłek o kwaskowatym smaku,
  • 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • cynamon do smaku.

Na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, każdą część pokrój na plasterki.
  4. Na patelni rozpuść masło i dołóż jabłka. W trakcie przesmażania dopraw je cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
  5. Przesmażaj je, aż będą miękkie i stracą wilgoć. Następnie je przestudź.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż do blaszki, w której będziesz piec szarlotkę. Ponakłuwaj je widelcem, schowaj ponownie do lodówki.
  7. Przygotuj bezę: zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier. Powinna być gęsta i błyszcząca.
  8. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  9. Wyjmij schłodzone ciasto, rozłóż na niej jabłka, a na nich bezę.
  10. Szarlotkę piecz przez godzinę, najlepiej z termoobiegiem.


szarlotkajabłkabeza

Wybrane dla Ciebie