Na weekend piekę szarlotkę z bezą. Moi domownicy twierdzą, że lepszej nie ma 

Twoje ulubione ciasto to szarlotka? Wszystko się zgadza. Wiele osób doda "moje też". I choć zawsze swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jabłkom, to wersji ma mnóstwo. U mnie ostatnio króluje ta z bezą.

szarlotka
Kwaskowate jabłka i słodka beza to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Szarlotka szarlotce nierówna. Łączą je jabłka, ale dzielić może bardzo dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, wyboru gatunku i sposobu przygotowania jabłek, a także dodatków. Do tego deseru świetnie pasuje kruszonka i lukier, można ją też upiec z warstwą budyniu czy bezy. I właśnie ten ostatni dodatek podbił serca moich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Jaki efekt daje beza?

Bezę bez wątpienia można zaliczyć do najdelikatniejszych deserów. Bardzo popularna jest z kremem na bazie bitej śmietany i świeżymi owocami, ale często wykorzystuje się ją także jako dodatek do ciast. Bez niej nie powstałoby wiele modnych deserów warstwowych, a niektóre dzięki niej odniosły swój sukces. Beza zawsze dodaje niezwykłej lekkości i kruchości. Do tego jest przyjemnie słodka. I właśnie ta słodycz wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi jabłkami. Struktura tej szarlotki jest prosta: kruche ciasto, warstwa jabłek i beza na wierzchu.

Dopraw jabłka sokiem

Aby kontrast w szarlotce był najbardziej wyczuwalny w smaku, do szarlotki warto wybrać kwaskowate jabłka. Według mnie najlepiej sprawdza się szara reneta lub antonówka. Podczas przesmażenia dodatkowo dodaję do nich sok z cytryny, by ten kwaśny akcent jeszcze podkreślić. Czas przesmażenia jabłek zależy od tego, w jakiej formie najlepiej wam smakują w szarlotce. Dla mnie idealne są lekko chrupiące, nie dopuszczam do tego, by całkowicie się rozpadły. Jednak jabłka w formie musu też pasują do takiej szarlotki.

Beza zawsze się uda

Jak jest trik na lekką i chrupiącą bezę? Białka powinny być jak najświeższe. Ma też znaczenie ich temperatura, nie mogą być zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy. Druga ważna zasada to odpowiednie proporcje, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Zanim zacznę ubijać bezę, jeszcze raz przecieram naczynie. Nie może w nim być ani kropli wilgoci.

Szarlotka z bezą

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa owocowa:

  • 2 kg jabłek o kwaskowatym smaku,
  • 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • cynamon do smaku.

Na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, każdą część pokrój na plasterki.
  4. Na patelni rozpuść masło i dołóż jabłka. W trakcie przesmażania dopraw je cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
  5. Przesmażaj je, aż będą miękkie i stracą wilgoć. Następnie je przestudź.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż do blaszki, w której będziesz piec szarlotkę. Ponakłuwaj je widelcem, schowaj ponownie do lodówki.
  7. Przygotuj bezę: zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier. Powinna być gęsta i błyszcząca.
  8. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  9. Wyjmij schłodzone ciasto, rozłóż na niej jabłka, a na nich bezę.
  10. Szarlotkę piecz przez godzinę, najlepiej z termoobiegiem.


Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik