Na weekend piekę szarlotkę z bezą. Moi domownicy twierdzą, że lepszej nie ma 

Twoje ulubione ciasto to szarlotka? Wszystko się zgadza. Wiele osób doda "moje też". I choć zawsze swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jabłkom, to wersji ma mnóstwo. U mnie ostatnio króluje ta z bezą.

szarlotka
Kwaskowate jabłka i słodka beza to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Szarlotka szarlotce nierówna. Łączą je jabłka, ale dzielić może bardzo dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, wyboru gatunku i sposobu przygotowania jabłek, a także dodatków. Do tego deseru świetnie pasuje kruszonka i lukier, można ją też upiec z warstwą budyniu czy bezy. I właśnie ten ostatni dodatek podbił serca moich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Jaki efekt daje beza?

Bezę bez wątpienia można zaliczyć do najdelikatniejszych deserów. Bardzo popularna jest z kremem na bazie bitej śmietany i świeżymi owocami, ale często wykorzystuje się ją także jako dodatek do ciast. Bez niej nie powstałoby wiele modnych deserów warstwowych, a niektóre dzięki niej odniosły swój sukces. Beza zawsze dodaje niezwykłej lekkości i kruchości. Do tego jest przyjemnie słodka. I właśnie ta słodycz wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi jabłkami. Struktura tej szarlotki jest prosta: kruche ciasto, warstwa jabłek i beza na wierzchu.

Dopraw jabłka sokiem

Aby kontrast w szarlotce był najbardziej wyczuwalny w smaku, do szarlotki warto wybrać kwaskowate jabłka. Według mnie najlepiej sprawdza się szara reneta lub antonówka. Podczas przesmażenia dodatkowo dodaję do nich sok z cytryny, by ten kwaśny akcent jeszcze podkreślić. Czas przesmażenia jabłek zależy od tego, w jakiej formie najlepiej wam smakują w szarlotce. Dla mnie idealne są lekko chrupiące, nie dopuszczam do tego, by całkowicie się rozpadły. Jednak jabłka w formie musu też pasują do takiej szarlotki.

Beza zawsze się uda

Jak jest trik na lekką i chrupiącą bezę? Białka powinny być jak najświeższe. Ma też znaczenie ich temperatura, nie mogą być zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy. Druga ważna zasada to odpowiednie proporcje, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Zanim zacznę ubijać bezę, jeszcze raz przecieram naczynie. Nie może w nim być ani kropli wilgoci.

Szarlotka z bezą

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa owocowa:

  • 2 kg jabłek o kwaskowatym smaku,
  • 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • cynamon do smaku.

Na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, każdą część pokrój na plasterki.
  4. Na patelni rozpuść masło i dołóż jabłka. W trakcie przesmażania dopraw je cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
  5. Przesmażaj je, aż będą miękkie i stracą wilgoć. Następnie je przestudź.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż do blaszki, w której będziesz piec szarlotkę. Ponakłuwaj je widelcem, schowaj ponownie do lodówki.
  7. Przygotuj bezę: zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier. Powinna być gęsta i błyszcząca.
  8. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  9. Wyjmij schłodzone ciasto, rozłóż na niej jabłka, a na nich bezę.
  10. Szarlotkę piecz przez godzinę, najlepiej z termoobiegiem.


Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥