Na weekend piekę szarlotkę z bezą. Moi domownicy twierdzą, że lepszej nie ma 

Twoje ulubione ciasto to szarlotka? Wszystko się zgadza. Wiele osób doda "moje też". I choć zawsze swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jabłkom, to wersji ma mnóstwo. U mnie ostatnio króluje ta z bezą.

szarlotka
Kwaskowate jabłka i słodka beza to świetne połączenie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Szarlotka szarlotce nierówna. Łączą je jabłka, ale dzielić może bardzo dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, wyboru gatunku i sposobu przygotowania jabłek, a także dodatków. Do tego deseru świetnie pasuje kruszonka i lukier, można ją też upiec z warstwą budyniu czy bezy. I właśnie ten ostatni dodatek podbił serca moich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Jaki efekt daje beza?

Bezę bez wątpienia można zaliczyć do najdelikatniejszych deserów. Bardzo popularna jest z kremem na bazie bitej śmietany i świeżymi owocami, ale często wykorzystuje się ją także jako dodatek do ciast. Bez niej nie powstałoby wiele modnych deserów warstwowych, a niektóre dzięki niej odniosły swój sukces. Beza zawsze dodaje niezwykłej lekkości i kruchości. Do tego jest przyjemnie słodka. I właśnie ta słodycz wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi jabłkami. Struktura tej szarlotki jest prosta: kruche ciasto, warstwa jabłek i beza na wierzchu.

Dopraw jabłka sokiem

Aby kontrast w szarlotce był najbardziej wyczuwalny w smaku, do szarlotki warto wybrać kwaskowate jabłka. Według mnie najlepiej sprawdza się szara reneta lub antonówka. Podczas przesmażenia dodatkowo dodaję do nich sok z cytryny, by ten kwaśny akcent jeszcze podkreślić. Czas przesmażenia jabłek zależy od tego, w jakiej formie najlepiej wam smakują w szarlotce. Dla mnie idealne są lekko chrupiące, nie dopuszczam do tego, by całkowicie się rozpadły. Jednak jabłka w formie musu też pasują do takiej szarlotki.

Beza zawsze się uda

Jak jest trik na lekką i chrupiącą bezę? Białka powinny być jak najświeższe. Ma też znaczenie ich temperatura, nie mogą być zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy. Druga ważna zasada to odpowiednie proporcje, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Zanim zacznę ubijać bezę, jeszcze raz przecieram naczynie. Nie może w nim być ani kropli wilgoci.

Szarlotka z bezą

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa owocowa:

  • 2 kg jabłek o kwaskowatym smaku,
  • 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • cynamon do smaku.

Na bezę:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, każdą część pokrój na plasterki.
  4. Na patelni rozpuść masło i dołóż jabłka. W trakcie przesmażania dopraw je cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
  5. Przesmażaj je, aż będą miękkie i stracą wilgoć. Następnie je przestudź.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż do blaszki, w której będziesz piec szarlotkę. Ponakłuwaj je widelcem, schowaj ponownie do lodówki.
  7. Przygotuj bezę: zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier. Powinna być gęsta i błyszcząca.
  8. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  9. Wyjmij schłodzone ciasto, rozłóż na niej jabłka, a na nich bezę.
  10. Szarlotkę piecz przez godzinę, najlepiej z termoobiegiem.


Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce