Na weekend piekę szarlotkę z bezą. Moi domownicy twierdzą, że lepszej nie ma
Twoje ulubione ciasto to szarlotka? Wszystko się zgadza. Wiele osób doda "moje też". I choć zawsze swój niepowtarzalny smak zawdzięcza jabłkom, to wersji ma mnóstwo. U mnie ostatnio króluje ta z bezą.
Szarlotka szarlotce nierówna. Łączą je jabłka, ale dzielić może bardzo dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, wyboru gatunku i sposobu przygotowania jabłek, a także dodatków. Do tego deseru świetnie pasuje kruszonka i lukier, można ją też upiec z warstwą budyniu czy bezy. I właśnie ten ostatni dodatek podbił serca moich domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami
Jaki efekt daje beza?
Bezę bez wątpienia można zaliczyć do najdelikatniejszych deserów. Bardzo popularna jest z kremem na bazie bitej śmietany i świeżymi owocami, ale często wykorzystuje się ją także jako dodatek do ciast. Bez niej nie powstałoby wiele modnych deserów warstwowych, a niektóre dzięki niej odniosły swój sukces. Beza zawsze dodaje niezwykłej lekkości i kruchości. Do tego jest przyjemnie słodka. I właśnie ta słodycz wspaniale kontrastuje z kwaskowatymi jabłkami. Struktura tej szarlotki jest prosta: kruche ciasto, warstwa jabłek i beza na wierzchu.
Dopraw jabłka sokiem
Aby kontrast w szarlotce był najbardziej wyczuwalny w smaku, do szarlotki warto wybrać kwaskowate jabłka. Według mnie najlepiej sprawdza się szara reneta lub antonówka. Podczas przesmażenia dodatkowo dodaję do nich sok z cytryny, by ten kwaśny akcent jeszcze podkreślić. Czas przesmażenia jabłek zależy od tego, w jakiej formie najlepiej wam smakują w szarlotce. Dla mnie idealne są lekko chrupiące, nie dopuszczam do tego, by całkowicie się rozpadły. Jednak jabłka w formie musu też pasują do takiej szarlotki.
Beza zawsze się uda
Jak jest trik na lekką i chrupiącą bezę? Białka powinny być jak najświeższe. Ma też znaczenie ich temperatura, nie mogą być zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy. Druga ważna zasada to odpowiednie proporcje, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Zanim zacznę ubijać bezę, jeszcze raz przecieram naczynie. Nie może w nim być ani kropli wilgoci.
Szarlotka z bezą
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa owocowa:
- 2 kg jabłek o kwaskowatym smaku,
- 4 łyżki cukru, najlepiej brązowego,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki masła,
- cynamon do smaku.
Na bezę:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, każdą część pokrój na plasterki.
- Na patelni rozpuść masło i dołóż jabłka. W trakcie przesmażania dopraw je cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytryny.
- Przesmażaj je, aż będą miękkie i stracą wilgoć. Następnie je przestudź.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż do blaszki, w której będziesz piec szarlotkę. Ponakłuwaj je widelcem, schowaj ponownie do lodówki.
- Przygotuj bezę: zacznij ubijać białka ze szczyptą soli. Kiedy zacznie gęstnieć, stopniowo dodawaj cukier. Powinna być gęsta i błyszcząca.
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Wyjmij schłodzone ciasto, rozłóż na niej jabłka, a na nich bezę.
- Szarlotkę piecz przez godzinę, najlepiej z termoobiegiem.