Nadciąga kulinarna rewolucja. Kotlety mielone odchodzą do lamusa
23.07.2023 15:21, aktual.: 23.07.2023 15:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tradycyjne kotlety mielone to już przeżytek. Teraz w głowach nam zawróci coś innego. To istna kulinarna rewolucja. Mielone w kapuście będą świetnym daniem na niedzielny obiad. Pasować do niego będą ziemniaczki i surówka.
Kotlety mielone są dla wielu osób zbyt oklepane. Cały czas smakują tak samo, a różne dodatki zostały już wykorzystane. Szukają więc innych przepisów, w których mogą wykorzystać to mięso. Warto spróbować czegoś nowego. Świetnym przykładem będzie ten przepis, pokochacie go od pierwszego kęsa. Dodatek kapusty sprawi, że danie będzie rozpływać się w ustach. Pomysłem na to danie podzieliła się Wiesia Sikora, której kulinarne poczynania możecie obserwować w social mediach.
Mielone w kapuście to istna rewolucja kulinarna
Z czym nam się kojarzą kapusta i mięso mielone? Na pierwszą myśl przychodzą gołąbki, które są bardzo popularną potrawą w naszym kraju. Ta receptura w niczym ich nie przypomina. Liść kapusty okala mielone, tworząc coś w rodzaju smacznego placka. Jak to zrobić?
Przygotuj wszystkie składniki, czyli:
- 5-6 liści kapusty,
- 400 gram mięsa mielonego,
- pół cebuli,
- pieprz czarny,
- sól,
- jajko,
- szczypiorek,
- ząbek czosnku.
Do zrobienia panierki potrzebujesz:
- jajka,
- mąki,
- bułki tartej.
Sposób wykonania
- Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Dodaj też jajko i dopraw całość solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrób.
- Wytnij głąb z kapusty i ją sparz (możesz też włożyć ją na kilka minut do mikrofalówki).
- Delikatnie oderwij liście i usuń z nich zgrubienia. Ta część nie nadaje się do jedzenia i mielone w kapuście nie byłoby zbyt dobre.
- Mięso wyłóż na połowę liścia kapusty, przykryj je drugą częścią.
- Placuszek obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej (możesz ją zastąpić na przykład panko lub otrębami owsianymi).
- Mięso w kapuście smaż z obu stron na wolnym ogniu do momentu, w którym panierka się zarumieni.
Danie jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Idealnie skomponuje się z surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami.