Najgorszy rodzaj wody. Ewa Wachowicz przestrzega, by jej unikać
Ewa Wachowicz od wielu lat prezentuje swoje kulinarne przepisy. Jej dania zawierają najróżniejsze składniki, są pożywne i przede wszystkim zdrowe. W swoim felietonie opowiada o tym, jakie napoje warto pić. Jednego powinniśmy unikać, gdyż nie jest dla nas zbyt dobry.
18.07.2023 08:27
Nie od dziś wiadomo, że plastik nie jest zbyt dobrym tworzywem. Produkty w niego pakowane pozostawiają wiele do życzenia. Najczęściej kupujemy wodę w plastikowej butelce i to jest ogromny błąd. Jest tania, ale to tylko jedna zaleta. Wad znajdziemy o wiele więcej.
Ewa Wachowicz ostrzega przed wodą w plastikowej butelce
Jeśli zostawimy produkt na słońcu, promienie zniszczy zewnętrzne warstwy plastiku. To sprawi, że uwolnią się szkodliwe związki, których sobie dostarczymy. Ponadto tworzywo to jest jedną z przyczyn niszczenia planety. Plastik rozkłada się przez wiele lat, a to szkodzi naturze.
- W niektórych miastach w Polsce, w tym w Krakowie, z powodzeniem możecie pić wodę z kranu. Jest ona dopuszczona do użytku i znacznie zdrowsza niż ta z plastikowej butelki, którą zostawiliście na słońcu albo w miejscu, gdzie temperatura była wysoka — pisze Ewa Wachowicz w swoim felietonie na stronie kuchnia.wp.
O wiele lepszym wyborem są szklane butelki i słoiczki. Zapłacimy za nie trochę więcej, ale w żaden sposób sobie nie zaszkodzimy.
W jakich pojemnikach przechowywać napoje?
W przypadku oliwy i oleju unikanie plastikowych butelek jest oczywistością. Lepsze będą nietransparentne opakowania ze szkła. Olej lniany przechowujemy w lodówce, pozostałym wystarczy zacienione miejsce.
Złym pomysłem jest również przechowywanie konfitur oraz alkoholu w plastiku. Ewa Wachowicz proponuje, by te produkty przetrzymywać w wielorazowych słoiczkach. Alkohole w butelkach z plastiku wytwarzają mnóstwo szkodliwych substancji. Nie chcemy chyba zmagać się z różnymi schorzeniami i niszczyć naszej planety?
Wachowicz podała także przepis na niesamowity dressing. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- łyżki miodu gryczanego,
- czterech łyżek octu balsamicznego,
- łyżeczki musztardy Dijon,
- czterech łyżek oliwy,
- pieprzu oraz soli.
Dokładnie mieszamy składniki, a dressingiem polewamy sałatki.