Najlepsze schabowe, jakie kiedykolwiek jadłeś. Prosty trik na idealną panierkę

Marzysz o schabowych, których chrupiąca panierka rozpływa się w ustach? A może szukasz sposobu, by tradycyjne kotlety nabrały nowego, bardziej wyrazistego smaku? Mam dla ciebie prosty trik, który rewolucjonizuje przygotowanie tego ulubionego dania Polaków.

Najlepsze schabowe, jakie kiedykolwiek jadłeś.Najlepsze schabowe, jakie kiedykolwiek jadłeś.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Schabowy to danie, które wielu z nas zna od dziecka – aromatyczne, chrupiące i złociste, stanowi nieodłączny element polskiej kuchni. Przygotowanie idealnego schabowego to jednak nie lada sztuka, zwłaszcza jeśli chodzi o panierkę. Chrupiąca, dobrze przylegająca otoczka może sprawić, że schabowy będzie smakował jeszcze lepiej niż ten, który jadamy w restauracjach. Kluczem do tego jest wykorzystanie prostego triku, który wzniesie klasyczne schabowe na wyższy poziom – zamiana standardowej mąki pszennej na nieco inną, lecz równie łatwo dostępną. Chcesz spróbować? Przekonaj się, jak prosty trik może zmienić Twoje schabowe na najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Pożegnaj nudną panierkę

Zwykła panierka z bułki tartej to klasyka, ale czy musimy się do niej ograniczać? Okazuje się, że niewielka zmiana w składnikach może przynieść zaskakujące efekty. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej i bułki tartej, proponujemy użyć mąki kukurydzianej oraz otrębów lub płatków owsianych. Ten prosty zabieg sprawi, że Twoje kotlety staną się chrupiące, lekkie i pełne aromatu.

Przepis na schabowe w ekstra panierce

Składniki:

  • 600 g schabu,
  • pieprz i sól,
  • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej,
  • bułka tarta lub zmielone płatki owsiane/otręby,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki musztardy stołowej,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Schab pokrój na plastry, rozbij tłuczkiem i przypraw solą oraz pieprzem.
  2. W misce energicznie wymieszaj jajka z odrobiną soli i łyżką oleju.
  3. Do osobnej miski wsyp mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj z jajkami. Następnie obtaczaj w niej kawałki mięsa.
  4. Obtocz naprzemiennie panierowane kotlety w bułce tartej, płatkach owsianych lub otrębach.
  5. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron do złotego koloru.

Dzięki naszemu przepisowi tradycyjne schabowe zyskają zupełnie nowe oblicze. Chrupiąca, aromatyczna panierka i soczyste mięso zachwycą każdego, nawet największego smakosza. Eksperymentuj z różnymi dodatkami i stwórz własną, wyjątkową wersję tego dania.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟