Z dwóch podstawowych składników można zrobić najbardziej puszyste czekoladowe ciasto. Nie da się łatwiej

Czy jest takie ciasto, które nie wymaga wykwalifikowanych umiejętności kulinarnych? Okazuje się, że tak. Już dziś przygotuj pyszne ciasto czekoladowe. Zachwyci Cię smakiem, a do wszystkiego potrzebne będą tylko 2 składniki. Zaskoczeni?

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Praktycznie
Karol Wiak

Proste i smaczne ciasto czekoladowe - szybki pomysł na deser

Mając ochotę na coś słodkiego, nasze kroki najczęściej kierujemy do pobliskiego sklepu lub cukierni. Najzwyczajniej w świecie, nie chce nam się spędzać kilku godzin na pieczeniu ciasta, dlatego też w ten sposób "idziemy na łatwiznę". Okazuje się, że jest niezwykle prosty sposób, który pozwoli przygotować pyszne ciasto w parę chwil. Co ważne, potrzebne będą tu tylko dwa składniki, a efekt, na pewno Cię zachwyci. Ciasto czekoladowe to świetne rozwiązanie również dla tych osób, które nie mają rozwiniętych umiejętności kulinarnych.

Obrazek
Ciasto - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Praktycznie

Chyba mało kto wie, że korzyści z jedzenia czekolady są ogromne. Wszystkim nam się wydaje, że jest to "grzeszna przyjemność". W rzeczywistości okazuje się, że ma ona dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy, chociażby wspomnieć, że regularne spożywanie czekolady gorzkiej zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Po jej spożyciu czujemy przypływ energii, mamy też dobry nastrój, a wszystko dzięki zawartości cennych substancji, które znajdują się w czekoladzie. Są to chociażby magnez, cynk, żelazo. Nasze ciasto czekoladowe pod tym względem również jest wartościowe.

Jak przygotować ciasto czekoladowe?

To deser, którego przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Jest szybki, banalnie prosty, a potrzebne Ci będą tylko dwa produkty.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 400 g czekolady (2 tabliczki czekolady mlecznej i 2 tabliczki gorzkiej czekolady).

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe przygotujesz w parę chwil. Pierwsze, co musimy zrobić, to rozgrzać wodę w większym garnku. Rozdzielamy żółtka od białek. Starajcie się, by żółtka nie były roztrzepane. Białka ubijamy, aż będą sztywne. Przystępujemy do rozpuszczenia czekolady. Łamiemy ją i wrzucamy do miski postawionej na garnku z gotującą się wodą. Kolejny krok to przygotowanie tortownicy do pieczenia. Spód należy wyłożyć papierem do pieczenia. Masłem smarujemy dół i krawędzie. Gdy czekolada się rozpuści, to wrzucamy do niej pojedynczo żółtka i wszystko mieszamy.

Obrazek
Przygotowanie ciasta - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Praktycznie

Teraz do ciasta czekoladowego stopniowo dodajemy białko i dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, to przelewamy ją do tortownicy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Przystępujemy do pieczenia. Wstawiamy ciasto czekoladowe do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Ciasto będzie płaskie, smaczne i na pewno nie będzie twarde tak jak brownie. Po wskazanym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i cieszymy się jego smakiem. Smacznego!

Lubisz słodkości? Zobacz przepis na babeczki budyniowe z przepisu babci Ani. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny