Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy to warzywo. Regeneruje wątrobę i reguluje ciśnienie
Niepozorne warzywo, które zniknęło z codziennego menu, może zaskoczyć swoimi właściwościami. Dziś niewielu po nie sięga, a szkoda, bo działa na wątrobę, pomaga przy nadciśnieniu i wspiera odchudzanie.
Choć w dawnych czasach była stałym elementem kuchni, dziś cykoria to prawie zapomniane warzywo. Nasi dziadkowie dobrze wiedzieli, że pod tą charakterystyczną goryczką kryje się mnóstwo zdrowotnych korzyści. Współcześnie kojarzona głównie z kuchnią francuską lub zdrowymi przepisami z internetu, cykoria to jedno z tych warzyw, które zasługują na wielki powrót i to nie tylko na talerze, ale i do domowej apteczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla
Cykoria wspiera wątrobę i reguluje ciśnienie
Cykoria, a dokładniej jej bladożółta, zwarta odmiana (endywia belgijska) to źródło inuliny, naturalnego prebiotyku wspomagającego florę jelitową. Dzięki temu poprawia trawienie, działa łagodnie przeczyszczająco i wpływa pozytywnie na regulację poziomu cukru we krwi. Ma też bardzo niski indeks glikemiczny i tylko 17 kcal w 100 gramach, dlatego idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.
Zawarte w cykorii gorzkie związki pobudzają wątrobę do produkcji żółci. To z kolei wspomaga trawienie tłuszczów, detoksykację organizmu i zapobiega stłuszczeniu wątroby. Dodatkowo warzywo zawiera potas, czyli minerał, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i ogranicza zatrzymywanie wody w organizmie. W czerwonych odmianach cykorii znajdziemy także kwercetynę, która ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia naczynia krwionośne.
Cykoria zapiekana z parmezanem
To danie to prosta, szybka i zdrowa opcja na ciepłą kolację lub dodatek do obiadu. Minimalna ilość składników, maksymalna ilość smaku.
Składniki:
- 4 główki cykorii,
- 40 g startego parmezanu,
- łyżka bułki tartej,
- pół łyżki masła,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z cykorii usuń zewnętrzne liście i przetnij każdą główkę wzdłuż na pół. Wytnij głąb (on jest najbardziej gorzki i nikomu nie smakuje).
- Skrop każdą połówkę cytryną, by cykoria nie ściemniała.
- W garnku na parze podgotuj cykorie przez 2–3 minuty, warzywa mają lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozlecieć.
- Odsącz dobrze z wody. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Oprósz solą i pieprzem. Na wierzch połóż trochę masła, parmezan i bułkę tartą.
- Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół). Ser ma się rozpuścić, a bułka lekko zrumienić.
- Podawaj na ciepło, najlepiej z purée ziemniaczanym lub warzywami. Świetnie pasuje też do pieczonego drobiu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.