Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy to warzywo. Regeneruje wątrobę i reguluje ciśnienie

Niepozorne warzywo, które zniknęło z codziennego menu, może zaskoczyć swoimi właściwościami. Dziś niewielu po nie sięga, a szkoda, bo działa na wątrobę, pomaga przy nadciśnieniu i wspiera odchudzanie.

Cykoria to świetne warzywo do zapiekaniaCykoria to świetne warzywo do zapiekania
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Choć w dawnych czasach była stałym elementem kuchni, dziś cykoria to prawie zapomniane warzywo. Nasi dziadkowie dobrze wiedzieli, że pod tą charakterystyczną goryczką kryje się mnóstwo zdrowotnych korzyści. Współcześnie kojarzona głównie z kuchnią francuską lub zdrowymi przepisami z internetu, cykoria to jedno z tych warzyw, które zasługują na wielki powrót i to nie tylko na talerze, ale i do domowej apteczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z łososia z gremolatą cytrynową. Pyszne i lekkie danie z grilla

Cykoria wspiera wątrobę i reguluje ciśnienie

Cykoria, a dokładniej jej bladożółta, zwarta odmiana (endywia belgijska) to źródło inuliny, naturalnego prebiotyku wspomagającego florę jelitową. Dzięki temu poprawia trawienie, działa łagodnie przeczyszczająco i wpływa pozytywnie na regulację poziomu cukru we krwi. Ma też bardzo niski indeks glikemiczny i tylko 17 kcal w 100 gramach, dlatego idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.

Zawarte w cykorii gorzkie związki pobudzają wątrobę do produkcji żółci. To z kolei wspomaga trawienie tłuszczów, detoksykację organizmu i zapobiega stłuszczeniu wątroby. Dodatkowo warzywo zawiera potas, czyli minerał, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i ogranicza zatrzymywanie wody w organizmie. W czerwonych odmianach cykorii znajdziemy także kwercetynę, która ma działanie przeciwzapalne i wzmacnia naczynia krwionośne.

Cykoria zapiekana z parmezanem

To danie to prosta, szybka i zdrowa opcja na ciepłą kolację lub dodatek do obiadu. Minimalna ilość składników, maksymalna ilość smaku.

Składniki:

  • 4 główki cykorii,
  • 40 g startego parmezanu,
  • łyżka bułki tartej,
  • pół łyżki masła,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z cykorii usuń zewnętrzne liście i przetnij każdą główkę wzdłuż na pół. Wytnij głąb (on jest najbardziej gorzki i nikomu nie smakuje).
  2. Skrop każdą połówkę cytryną, by cykoria nie ściemniała.
  3. W garnku na parze podgotuj cykorie przez 2–3 minuty, warzywa mają lekko zmięknąć, ale nie mogą się rozlecieć.
  4. Odsącz dobrze z wody. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  5. Oprósz solą i pieprzem. Na wierzch połóż trochę masła, parmezan i bułkę tartą.
  6. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół). Ser ma się rozpuścić, a bułka lekko zrumienić.
  7. Podawaj na ciepło, najlepiej z purée ziemniaczanym lub warzywami. Świetnie pasuje też do pieczonego drobiu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej