Nasi dziadkowie zajadali się tym daniem w piątki. Nas dziwi to połączenie
06.09.2024 08:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręce na myśl o tym obiedzie.
Młodzi ludzie dziś już tak nie jadają, chociaż oczywiście od każdej reguły bywają wyjątki. Piątkowe obiady były często tanie, szybkie i niedrogie. Świetnie wpisywał się w to śledź, po którego dziś sięgamy głównie w czasie Wigilii. Dawniej jednak był standardową pozycją w cotygodniowym menu, serwowaną z gotowanymi ziemniakami oraz śmietaną.
Dlaczego w piątek nie je się mięsa?
Kodeks prawa kanonicznego nakazuje powstrzymywanie się od jedzenia mięsa w piątki, chyba że tego dnia jest jakieś święto. To jest reguła obowiązująca wszystkich katolików, zgodna z decyzjami polskich biskupów. Zdarza się czasem dyspensa tu i ówdzie, ale co do zasady mięsa się nie powinno jadać. Jest tutaj jednak pewna luka na ryby, stąd też popularność śledzi.
Dziś coraz mniej osób trzyma się tego zakazu. Starsze pokolenie Polaków, często już z przyzwyczajenia, dalej w piątki sięga po ryby i dania bezmięsne.
Śledź w śmietanie z ziemniakami - pomysł na piątkowy obiad
Król piątkowych obiadów naszych dziadków i babć jest tylko jeden. Śledź w śmietanie serwowany z gotowanymi ziemniakami był prawdziwym rarytasem. Pamiętam, jak moja prababcia wypijała resztkę śmietany śledziowej, oblizując się przy tym ze smakiem.
Dzieci nie zawsze były zachwycone tym daniem, krzywiąc się na samą myśl. Z biegiem lat niektórzy przekonują się do tego smaku. Właśnie takie potrawy łączą nas z rodzinnymi wspomnieniami. Nawet najbardziej wybredne podniebienia z czasem doceniają tradycyjne smaki, więc warto czasem sprawdzić, czy śledzie w śmietanie z ziemniakami są dalej dla nas tylko pamiątkową po dziadkach, czy też zostały już naszym własnym przysmakiem.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 150 ml śmietany,
- 150 ml majonezu,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- pęczek szczypiorku,
- sól, pieprz,
- ziemniaki.
Sposób przygotowania:
- Namocz śledzie, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Najlepiej sprawdzą się tutaj matiasy.
- Posiekaj szczypiorek, cebulę i ogórki pokrój w kostkę, a jabłko zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj majonez ze śmietaną, dodaj przygotowane warzywa i jabłko, dopraw do smaku.
- Dodaj pokrojone śledzie do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Świetnie sprawdzą się tutaj ziemniaki gotowane w mundurkach.
Gotowe śledzie przełóż na talerz i podaj wraz z ugotowanymi ziemniakami. Smak sos możesz dodatkowo podkręcić łyżeczka musztardy, a zamiast ogórków konserwowych sięgnąć po kiszone.