WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Takie śledzie jadają w święta nad morzem. Zaskakuje jeden przepyszny dodatek

W nadmorskiej kuchni nie może zabraknąć ryb, w końcu tych jest w rejonie pod dostatkiem. Tym razem skupimy się na jednym daniu, z którego słynie cały Szczecin. Śledzie po szczecińsku wyróżniają się smakiem, ale największym zaskoczeniem jest osobliwy dodatek, który sprawia, iż ryba zachwyca jeszcze bardziej.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Z jakimi daniami kojarzą nam się śledzie? Część pomyśli o klasycznej polskiej potrawie, czyli śledziach w śmietanie, inni wskażą na sałatkę z tą rybą w roli głównej, pojawią się też głosy o moskalikach lub tak zwanych śledzikach na raz. Czy jednak słyszeliście o śledziach po szczecińsku z pomidorowym dodatkiem? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Śledzie po szczecińsku - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 60 ml octu,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 ziela angielskie,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Śledzie przez trzy godziny mocz w zimnej wodzie. Po tym czasie wyjmij rybę i odcedź ją z nadmiaru wody. Od razu po tym pokrój. Dzięki temu procesowi filety nie będą zbyt słone. Przesada z solą mocno psuje smak potrawy.
  2. Przygotuj zalewę. W tym celu cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Wlej pół szklanki wody, ocet, dodaj też ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Włącz palnik i zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj keczup oraz koncentrat pomidorowy.
  3. Tą miksturą polej śledzie i odstaw, by danie się dobrze wystudziło. Kiedy sos przestanie być ciepły, włóż przekąskę do lodówki. Trzymaj tam ją przez dzień lub dwa, dopiero po tym czasie możesz zacząć się nią ze smakiem zajadać.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀