Nie dodaję zwykłej mąki. Naleśniki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze

Naleśniki to jedno z tych dań, które wszyscy kochają, niezależnie od wieku. Chociaż tradycyjna wersja z białej mąki pszennej jest pyszna, warto czasem spróbować czegoś nowego, co nie tylko zaskoczy smakiem, ale również będzie zdrowszą alternatywą.

Naleśniki z mąki gryczanej świetnie smakują na słonoNaleśniki z mąki gryczanej świetnie smakują na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki gryczane coraz śmielej pojawiają się w restauracjach i domowych jadłospisach. Mają niepowtarzalny smak, z lekko orzechową nutą, który sam w sobie jest już urzekający. Mąka gryczana jest naturalnie bezglutenowa, więc sprawdzi się w diecie osób, które na co dzień muszą unikać glutenu. Na dodatek jest źródłem białka, błonnika oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu naleśniki gryczane są znacznie bardziej sycące od tych tradycyjnych i dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Naleśniki gryczane

Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo uniwersalne. Ich charakterystyczny smak świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi farszami. Na słodko możesz podać je z ulubionym dżemem, świeżymi owocami, kremem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym. Na słono doskonale pasują do nich sery, wędliny, wędzony łosoś, szpinak, a nawet gulasz. Nigdy się nie nudzą, można eksperymentować i szukać nowych, pysznych połączeń.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju do ciasta,
  • olej do smażenia.
Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane © Pixabay


Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz mąkę gryczaną z solą.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Dodaj łyżkę oleju i ponownie wymieszaj.
  5. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.
  6. Rozgrzej patelnię, wlej na nią odrobinę oleju. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

Naleśniki gryczane są wyjątkowo smaczne podane z twarożkiem lub serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, posypane świeżym koperkiem. Na słodko idealnie pasują do nich prażone jabłka z cynamonem lub konfitura śliwkowa. Smacznego!

Naleśniki z kaszy gryczanej

Alternatywą dla tych naleśników są te przygotowane z kaszy gryczanej. Wystarczy namoczyć kaszę w wodzie przez 24 godziny, a następnie zmiksować ją z wodą i szczyptą soli. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, uzyskując miękkie i elastyczne naleśniki.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 i 1/2 szklanki zimnej wody,
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 szklanką zimnej wody. Odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia dodaj do kaszy pozostałą wodę i opcjonalnie szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto o konsystencji śmietany.
  3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Wlej porcję ciasta i smaż naleśnik z jednej strony, aż brzegi zaczną się podnosić.
  4. Przekręć naleśnik na drugą stronę i smaż przez chwilę.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku