Nie dodaję zwykłej mąki. Naleśniki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Naleśniki to jedno z tych dań, które wszyscy kochają, niezależnie od wieku. Chociaż tradycyjna wersja z białej mąki pszennej jest pyszna, warto czasem spróbować czegoś nowego, co nie tylko zaskoczy smakiem, ale również będzie zdrowszą alternatywą.
Naleśniki gryczane coraz śmielej pojawiają się w restauracjach i domowych jadłospisach. Mają niepowtarzalny smak, z lekko orzechową nutą, który sam w sobie jest już urzekający. Mąka gryczana jest naturalnie bezglutenowa, więc sprawdzi się w diecie osób, które na co dzień muszą unikać glutenu. Na dodatek jest źródłem białka, błonnika oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu naleśniki gryczane są znacznie bardziej sycące od tych tradycyjnych i dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci
Naleśniki gryczane
Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo uniwersalne. Ich charakterystyczny smak świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi farszami. Na słodko możesz podać je z ulubionym dżemem, świeżymi owocami, kremem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym. Na słono doskonale pasują do nich sery, wędliny, wędzony łosoś, szpinak, a nawet gulasz. Nigdy się nie nudzą, można eksperymentować i szukać nowych, pysznych połączeń.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 1 szklanka mleka (może być roślinne),
- pół szklanki wody,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju do ciasta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz mąkę gryczaną z solą.
- W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Dodaj łyżkę oleju i ponownie wymieszaj.
- Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.
- Rozgrzej patelnię, wlej na nią odrobinę oleju. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
Naleśniki gryczane są wyjątkowo smaczne podane z twarożkiem lub serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, posypane świeżym koperkiem. Na słodko idealnie pasują do nich prażone jabłka z cynamonem lub konfitura śliwkowa. Smacznego!
Naleśniki z kaszy gryczanej
Alternatywą dla tych naleśników są te przygotowane z kaszy gryczanej. Wystarczy namoczyć kaszę w wodzie przez 24 godziny, a następnie zmiksować ją z wodą i szczyptą soli. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, uzyskując miękkie i elastyczne naleśniki.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
- 2 i 1/2 szklanki zimnej wody,
- szczypta soli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 szklanką zimnej wody. Odstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia dodaj do kaszy pozostałą wodę i opcjonalnie szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto o konsystencji śmietany.
- Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Wlej porcję ciasta i smaż naleśnik z jednej strony, aż brzegi zaczną się podnosić.
- Przekręć naleśnik na drugą stronę i smaż przez chwilę.