Nie dodaję zwykłej mąki. Naleśniki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze

Naleśniki to jedno z tych dań, które wszyscy kochają, niezależnie od wieku. Chociaż tradycyjna wersja z białej mąki pszennej jest pyszna, warto czasem spróbować czegoś nowego, co nie tylko zaskoczy smakiem, ale również będzie zdrowszą alternatywą.

Naleśniki z mąki gryczanej świetnie smakują na słonoNaleśniki z mąki gryczanej świetnie smakują na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki gryczane coraz śmielej pojawiają się w restauracjach i domowych jadłospisach. Mają niepowtarzalny smak, z lekko orzechową nutą, który sam w sobie jest już urzekający. Mąka gryczana jest naturalnie bezglutenowa, więc sprawdzi się w diecie osób, które na co dzień muszą unikać glutenu. Na dodatek jest źródłem białka, błonnika oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu naleśniki gryczane są znacznie bardziej sycące od tych tradycyjnych i dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Naleśniki gryczane

Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo uniwersalne. Ich charakterystyczny smak świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi farszami. Na słodko możesz podać je z ulubionym dżemem, świeżymi owocami, kremem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym. Na słono doskonale pasują do nich sery, wędliny, wędzony łosoś, szpinak, a nawet gulasz. Nigdy się nie nudzą, można eksperymentować i szukać nowych, pysznych połączeń.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju do ciasta,
  • olej do smażenia.
Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane © Pixabay


Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz mąkę gryczaną z solą.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Dodaj łyżkę oleju i ponownie wymieszaj.
  5. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.
  6. Rozgrzej patelnię, wlej na nią odrobinę oleju. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

Naleśniki gryczane są wyjątkowo smaczne podane z twarożkiem lub serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, posypane świeżym koperkiem. Na słodko idealnie pasują do nich prażone jabłka z cynamonem lub konfitura śliwkowa. Smacznego!

Naleśniki z kaszy gryczanej

Alternatywą dla tych naleśników są te przygotowane z kaszy gryczanej. Wystarczy namoczyć kaszę w wodzie przez 24 godziny, a następnie zmiksować ją z wodą i szczyptą soli. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, uzyskując miękkie i elastyczne naleśniki.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 i 1/2 szklanki zimnej wody,
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 szklanką zimnej wody. Odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia dodaj do kaszy pozostałą wodę i opcjonalnie szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto o konsystencji śmietany.
  3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Wlej porcję ciasta i smaż naleśnik z jednej strony, aż brzegi zaczną się podnosić.
  4. Przekręć naleśnik na drugą stronę i smaż przez chwilę.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione