Nie dodaję zwykłej mąki. Naleśniki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze

Naleśniki to jedno z tych dań, które wszyscy kochają, niezależnie od wieku. Chociaż tradycyjna wersja z białej mąki pszennej jest pyszna, warto czasem spróbować czegoś nowego, co nie tylko zaskoczy smakiem, ale również będzie zdrowszą alternatywą.

Naleśniki z mąki gryczanej świetnie smakują na słonoNaleśniki z mąki gryczanej świetnie smakują na słono
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki gryczane coraz śmielej pojawiają się w restauracjach i domowych jadłospisach. Mają niepowtarzalny smak, z lekko orzechową nutą, który sam w sobie jest już urzekający. Mąka gryczana jest naturalnie bezglutenowa, więc sprawdzi się w diecie osób, które na co dzień muszą unikać glutenu. Na dodatek jest źródłem białka, błonnika oraz minerałów, takich jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu naleśniki gryczane są znacznie bardziej sycące od tych tradycyjnych i dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Naleśniki gryczane

Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo uniwersalne. Ich charakterystyczny smak świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi farszami. Na słodko możesz podać je z ulubionym dżemem, świeżymi owocami, kremem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym. Na słono doskonale pasują do nich sery, wędliny, wędzony łosoś, szpinak, a nawet gulasz. Nigdy się nie nudzą, można eksperymentować i szukać nowych, pysznych połączeń.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne),
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju do ciasta,
  • olej do smażenia.
Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane © Pixabay


Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz mąkę gryczaną z solą.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo wlewaj mokre składniki do suchych, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  4. Dodaj łyżkę oleju i ponownie wymieszaj.
  5. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.
  6. Rozgrzej patelnię, wlej na nią odrobinę oleju. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią.

Naleśniki gryczane są wyjątkowo smaczne podane z twarożkiem lub serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, posypane świeżym koperkiem. Na słodko idealnie pasują do nich prażone jabłka z cynamonem lub konfitura śliwkowa. Smacznego!

Naleśniki z kaszy gryczanej

Alternatywą dla tych naleśników są te przygotowane z kaszy gryczanej. Wystarczy namoczyć kaszę w wodzie przez 24 godziny, a następnie zmiksować ją z wodą i szczyptą soli. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, uzyskując miękkie i elastyczne naleśniki.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej,
  • 2 i 1/2 szklanki zimnej wody,
  • szczypta soli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną opłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 szklanką zimnej wody. Odstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia dodaj do kaszy pozostałą wodę i opcjonalnie szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto o konsystencji śmietany.
  3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Wlej porcję ciasta i smaż naleśnik z jednej strony, aż brzegi zaczną się podnosić.
  4. Przekręć naleśnik na drugą stronę i smaż przez chwilę.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥