PoradyNie dodawaj do rosołu tej części kurczaka. Właśnie w niej gromadzą się pasożyty

Nie dodawaj do rosołu tej części kurczaka. Właśnie w niej gromadzą się pasożyty

Zazwyczaj gotujemy rosół na bazie kurczaka. Ale czy wiesz, że nie wszystkie jego elementy nadają się do tego zadania? Jakich części kurczaka lepiej unikać i dlaczego?

Gotowanie rosołu
Gotowanie rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ungvar

02.12.2023 | aktual.: 02.12.2023 17:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mogłoby się wydawać, że z racji, iż rosół tak często gości w naszych kuchniach, wiemy już dosłownie wszystko na jego temat. Jak się jednak za chwilę przekonasz, to tylko pozory. Życie potrafi nas codziennie zaskakiwać i nie inaczej jest w przypadku kulinariów. 

Koniecznie zostań ze mną do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu przy gotowaniu pożywnej i smacznej zupy. A może robi to ktoś z twoich bliskich?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W czym tkwi problem?

Rosół kojarzy się nam z pyszną i wręcz zdrową zupą. I oczywiście nie ma nic w tym złego, bo faktycznie rozgrzewająca zupa pomaga zarówno przy przeziębieniach, jak i problemach żołądkowych. Musimy jednak przygotować ją w poprawny sposób, bez niepotrzebnych wpadek. I dziś właśnie wyeliminujemy kolejny błąd, z którym lepiej rozprawić się jak najszybciej. 

W tym konkretnym przypadku chodzi o bazę rosołu, czyli mięso, na jakim gotujemy kultową zupę. Zazwyczaj jest to kurczak i oczywiście nie ma w tym nic złego. Istnieje jednak małe "ale". Okazuje się bowiem, że nie wszystkie elementy kurczaka nadają się do rosołu. 

Dlaczego tak jest? Otóż w niektórych częściach kurczaka gromadzi się sporo pasożytów, a co za tym idzie, lepiej trzymać się od nich z daleka. Tym bardziej że kurczak ma jednocześnie do zaoferowania naprawdę całą masę smacznychbezpiecznych kęsków jak, chociażby udka, skrzydełka czy piersi. 

Z jakich elementów kurczaka najlepiej gotować rosół?
Z jakich elementów kurczaka najlepiej gotować rosół?© Adobe Stock | Katarzyna

Jakich części lepiej unikać?

Skoro znasz już powód, dlaczego lepiej unikać pewnych elementów kurczaka, czas skupić się na problematycznych elementach. I tu od razu zacznę od dobrej wiadomości. Tak naprawdę należy wystrzegać się 3 elementów kurczaka, więc lista nie będzie zbyt długa. 

Gdzie gromadzi się najwięcej pasożytów w kurczaku? Jest to ogon, głowa oraz płuca ptaka. Przebywające tam pasożyty są odporne na wysoką temperaturę, a co za tym idzie, nawet obróbka cieplna nie sprawi, że będą one bezpieczne do spożycia. Tym samym lepiej z nich po prostu zrezygnować i nie używać w kuchni.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy słyszałeś wcześniej o dzisiejszych doniesieniach. A może tak jak w moim przypadku jest to dla ciebie zupełna nowość?