Nie odcedzaj makaronu na sitku. Większość z nas popełnia ten błąd nagminnie

Szykujesz się do przygotowania rewelacyjnego spaghetti. Gotujesz makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy już jest al dente, odcedzasz go na sitku. Nie rób tego - nie odcedzaj makaronu na sitku! Większość z nas popełnia ten błąd nagminnie.

ObrazekNie odcedzaj makaronu na sitku - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

Makaron - prosty w przygotowaniu produkt

Obrazek
Makaron z pulpetami - Pyszności

Makaron pasuje do prawie wszystkiego. Poza tym jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Zazwyczaj w kilka minut możemy ugotować idealny makaron al dente. Po tym czasie odcedzamy go sitku. Aby następnie połączyć gotowy makaron z pysznym sosem. Okazuje się, że po drodze popełniamy duży błąd!

Nie odcedzaj makaronu na sitku! Dlaczego?

Obrazek
Makaron - Pyszności

Makaron nie powinien być odcedzany na sitku. Wynika to z faktu, że w ten sposób usuwamy bardzo cenny płyn. Jest nim mętna woda, która zawiera skrobię z makaronu. Poza tym jest ona bogata również w wiele składników mineralnych.

Mętny płyn, który pozostaje po ugotowanym makaronie, jest także skarbnicą smaku. W związku z tym kilka łyżek tej wody wspaniale wzbogacą nasz sos. Taka woda nie tylko wpłynie na jego walory smakowe. Dzięki niej, sos będzie odznaczał się wyjątkowo kremową konsystencją.

Płynne złoto - tak kucharze nazywają wodę po ugotowanym makaronie. Nie ma co się dziwić. Dzięki niej naszej danie z makaronem nie tylko apetycznie wygląda, ale i smakuje wybornie!

Jak prawidłowo wyjmować makaron?

Obrazek
Odcedzanie makaronu - Pyszności / Źródło: canva.com

Jak w takim razie prawidłowo wyciągnąć makaron? Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne. Makaron najlepiej wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej bądź szczypiec. Cena takich przyborów kuchenny waha się od kilku do kilkunastu złotych. Warto się w nie zaopatrzyć.

W ostateczności możemy odlać trochę wody z ugotowanego makaronu na później. Następnie odcedzić makaron. Dzięki temu nie wylejemy całego cennego płynu.

Od dzisiaj już nigdy nie wyrzucisz wody po ugotowaniu makaronu. Ten cenny płyn nada twojemu daniu wspaniałego smaku! Dodatkowo wzbogacisz je w cenne sole mineralne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron w sosie śmietanowo serowym z brokułami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni