Nie pomidorowy i nie paprykowy. Ten krem z sezonowego warzywa robi furorę

Kremowa zupa to prosty sposób na smaczny posiłek i sprytne przemycenie większej ilości warzyw. Można ją przygotować z tego, co akurat jest pod ręką, ale warto wykorzystać również sezonowe produkty – dzięki temu nie tylko urozmaicisz swój jadłospis, ale też w łatwy sposób zadbasz o zdrowie.

Krem z bobu to pyszny pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywaKrem z bobu to pyszny pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bób to nie tylko smak dzieciństwa, ale przede wszystkim prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Kremowa zupa z tego warzywa to świetny sposób, by wzbogacić dietę o roślinne źródło białka, które z powodzeniem zastąpi cięższe dania. W sezonie warto wybierać świeże strąki – są delikatniejsze, szybciej się gotują i mają wyjątkowy smak, który doskonale podkreśli każde danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa z fasolką szparagową i warzywami. Smak dokładnie jak w kuchni babci

Wartościowa zupa

Bób to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw w Polsce, które pojawia się na straganach w czerwcu i lipcu. Warto wykorzystać ten krótki sezon, by przygotować coś więcej niż tylko klasyczną przekąskę — na przykład kremową zupę z bobu, która łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem i bogactwem składników odżywczych.

Bób jest źródłem wartościowego białka, błonnika oraz witamin i minerałów, które wspierają pracę układu trawiennego, wzmacniają serce oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom energii przez dłuższy czas. Zupa syci na długo i może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni ją idealną propozycją na lekką kolację lub szybki lunch do pracy. Aby dodać zupie jeszcze więcej aromatu, można wzbogacić ją świeżą miętą lub koperkiem, a dla wielbicieli ostrzejszych smaków — odrobiną chili lub imbiru. Podawaj zupę z chrupiącymi grzankami, prażonymi pestkami dyni lub łyżką jogurtu naturalnego.

Przepis na zupę krem z bobu

Składniki:

  • 500 g bobu,
  • por,
  • cebula,
  • pietruszka,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy odcedź, zaczekaj aż ostygnie i obierz.
  2. Obierz por, umyj i osusz. Rozdziel na liście.
  3. Cebulę, ziemniaki i czosnek obierz.
  4. Cebulę pokrój na łódki, ziemniaki na drobną kostkę.
  5. Pietruszkę wyszoruj, osusz i pokrój w około 1 cm plastry.
  6. Warzywa (oprócz bobu) rozłóż na papierze do pieczenia i oblej 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  7. Oprósz solą i pieprzem.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz warzywa przez około 20 minut.
  9. Gdy warzywa będą gotowe przesyp je do wysokiego garnka. Dodaj obrany, ugotowany bób i wlej bulion.
  10. Wszystko dokładnie zblenduj. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟