Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Sery żółte lub twarde po rozpakowaniu szybko wysychają, a gdy je owiniemy w folię – pleśnieją. Okazuje się, że przechowywanie tego podstawowego produktu spożywczego jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście i na to znajdzie się metoda.
Często zostawiamy sery w oryginalnych opakowaniach – zarówno te w plasterkach, jak i całe kostki, zwykłe żółte lub dojrzewające, takie jak parmezan. Twarda, wyschnięta końcówka w takiej sytuacji nikogo nie dziwi. Niestety, to nie koniec problemów – w głębi otwartego opakowania może zbierać się wilgoć, która przyspiesza powstawanie pleśni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki
Jak przechowywać sery?
Przede wszystkim warto zapamiętać, że ser należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu tylko do momentu pierwszego otwarcia. Jeśli nie zużyjesz całej porcji naraz, pozostałe plasterki owiń pergaminem do pieczenia. Mimi Morley, ekspertka z serwisu Hello Fresh, potwierdza, że nie ma lepszej metody:
"Ser powinien być zawsze przechowywany w lodówce. Po otwarciu najlepiej zawinąć go w papier do pieczenia lub specjalny papier do przechowywania sera, zamiast korzystać z folii spożywczej, która może powodować pocenie się sera" – radzi w jednym z artykułów na serwisie.
Plastikowe pudełko lub folia nie są odpowiednie do przechowywania sera, ponieważ gromadzą wilgoć. Ser w takim opakowaniu pokrywa się warstewką wody i przez to o wiele szybciej się psuje.
Papier do pieczenia lub specjalny papier pokryty woskiem o wiele lepiej odprowadza wilgoć, zapobiegając powstawaniu pleśni, a jednocześnie zabezpiecza ser przed wysychaniem. Wystarczy pozostały fragment sera owinąć w papier i włożyć do lodówki, aby cieszyć się jego smakiem przez dłuższy czas.
Na jaką półkę w lodówce odkładać ser?
Serów nie należy trzymać na drzwiczkach lodówki, gdzie panuje najmniej stabilna temperatura. O wiele lepiej będzie im w dolnej szufladzie, gdzie jest najchłodniej lub w centralnej części lodówki, gdzie temperatura i wilgotność powietrza w lodówce są najbardziej stabilne.
Twarde sery dojrzewające, takie jak parmezan czy cheddar, możesz dodatkowo posmarować niewielką ilością oliwy, tworząc w ten sposób naturalną barierę ochronną. Oliwa wzmocni również aromat sera, który tak bardzo lubisz.