Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser

Sery żółte lub twarde po rozpakowaniu szybko wysychają, a gdy je owiniemy w folię – pleśnieją. Okazuje się, że przechowywanie tego podstawowego produktu spożywczego jest nie lada wyzwaniem. Na szczęście i na to znajdzie się metoda.

Folia spożywcza nie jest najlepsza do przechowywania seraFolia spożywcza nie jest najlepsza do przechowywania sera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Często zostawiamy sery w oryginalnych opakowaniach – zarówno te w plasterkach, jak i całe kostki, zwykłe żółte lub dojrzewające, takie jak parmezan. Twarda, wyschnięta końcówka w takiej sytuacji nikogo nie dziwi. Niestety, to nie koniec problemów – w głębi otwartego opakowania może zbierać się wilgoć, która przyspiesza powstawanie pleśni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pokazał, jak zrobić pyszne podhalańskie serki. Nie chodzi o popularne oscypki

Jak przechowywać sery?

Przede wszystkim warto zapamiętać, że ser należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu tylko do momentu pierwszego otwarcia. Jeśli nie zużyjesz całej porcji naraz, pozostałe plasterki owiń pergaminem do pieczenia. Mimi Morley, ekspertka z serwisu Hello Fresh, potwierdza, że nie ma lepszej metody:

"Ser powinien być zawsze przechowywany w lodówce. Po otwarciu najlepiej zawinąć go w papier do pieczenia lub specjalny papier do przechowywania sera, zamiast korzystać z folii spożywczej, która może powodować pocenie się sera" – radzi w jednym z artykułów na serwisie.

Plastikowe pudełko lub folia nie są odpowiednie do przechowywania sera, ponieważ gromadzą wilgoć. Ser w takim opakowaniu pokrywa się warstewką wody i przez to o wiele szybciej się psuje.

Papier do pieczenia lub specjalny papier pokryty woskiem o wiele lepiej odprowadza wilgoć, zapobiegając powstawaniu pleśni, a jednocześnie zabezpiecza ser przed wysychaniem. Wystarczy pozostały fragment sera owinąć w papier i włożyć do lodówki, aby cieszyć się jego smakiem przez dłuższy czas.

Na jaką półkę w lodówce odkładać ser?

Serów nie należy trzymać na drzwiczkach lodówki, gdzie panuje najmniej stabilna temperatura. O wiele lepiej będzie im w dolnej szufladzie, gdzie jest najchłodniej lub w centralnej części lodówki, gdzie temperatura i wilgotność powietrza w lodówce są najbardziej stabilne.

Twarde sery dojrzewające, takie jak parmezan czy cheddar, możesz dodatkowo posmarować niewielką ilością oliwy, tworząc w ten sposób naturalną barierę ochronną. Oliwa wzmocni również aromat sera, który tak bardzo lubisz.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni