Nie wyrzucaj ich do śmietnika. Pomogą ci wyczyścić przypaloną patelnię

Przypalona patelnia może skutecznie zniechęcić do ponownego gotowania. Nie dość, że potrawa nie wyszła tak, jak powinna, to teraz trzeba się jeszcze męczyć z szorowaniem patelni. Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po druciak, który jednak nie nadaje się do delikatnych powierzchni. Łagodniejszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem okazują się resztki produktów spożywczych, które najczęściej lądują w koszu na śmieci.

Ze skorupek jaj zrobisz ekologiczny płyn do czyszczenia patelniZe skorupek jaj zrobisz ekologiczny płyn do czyszczenia patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W idealnych warunkach nic nie powinno przywierać, jednak w praktyce to nieprzyjemne doświadczenie jest częstym udziałem nawet doświadczonych kucharzy. Na szczęście na przypaloną patelnię jest skuteczne antidotum w zasięgu twojej ręki. Wystarczy wykorzystać skorupki od jajek – zmiksowane na drobny proszek w mig przywrócą patelni jej najlepszy wygląd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Nie wyrzucaj skorupek po jajkach

Skorupki jajek składają się głównie z węglanu wapnia, który stanowi aż 95 proc. ich masy. Pozostałe 5 proc. to inne związki organiczne i mineralne, w tym: białka, kolagen, magnez, fosfor, potas i sód. Ze względu na swój skład skorupki są wartościowym dodatkiem do kompostu i nawozem do kwiatów. Co więcej, po zblendowaniu możesz je wykorzystać do czyszczenia przypalonych nawierzchni. Działają jak delikatny papier ścierny.

Ze względu na zasadowy odczyn skorupki jajek sprawdzą się również do zneutralizowania smaku kwaśnej kawy. Zanim jednak dodasz je do porannej filiżanki, dokładnie je umyj i wyparz wrzątkiem. Następnie osusz i zmiksuj przy pomocy blendera na drobny proszek. Dodaj je do filtra w ekspresie przelewowym lub do zaparzacza w kawiarce – to najlepszy sposób, aby zmienić smak kawy i szybko oddzielić skorupki od "napoju bogów".

Skorupki jajek możesz wykorzystać także w domowym spa. Wymieszaj je z kremem do rąk i wetrzyj w dłonie, aby wzmocnić paznokcie. Z ich dodatkiem przygotuj naturalny domowy peeling do oczyszczania skóry twarzy i całego ciała.

Jak zrobić płyn ze skorupek do czyszczenia patelni?

Wykorzystując skorupki jajek, przygotujesz prosty i ekologiczny płyn do mycia przypalonych powierzchni naczyń.

Składniki:

  • 6 skorupek po jajkach,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyte i wysuszone skorupki jajek zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera lub moździerza.
  2. Dodaj ciepłą wodę i łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj i nanieś na zabrudzoną powierzchnię.
  3. Przetrzyj gąbką, a następnie spłucz wodą.

W przypadku tłustych powierzchni warto dodać trochę płynu do mycia naczyń. Takiej mieszanki nie używaj do czyszczenia patelni teflonowych ze względu na ryzyko uszkodzenia powłoki nieprzywierającej. Sprawdzi się za to do patelni żeliwnych, stalowych i ceramicznych, a także do czyszczenia piekarnika. Możesz ją wykorzystać również do mycia zlewu, umywalki czy wanny. Doskonale usuwa kamień i przywraca biały kolor.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem