Nie wyrzucaj ich do śmietnika. Pomogą ci wyczyścić przypaloną patelnię

Przypalona patelnia może skutecznie zniechęcić do ponownego gotowania. Nie dość, że potrawa nie wyszła tak, jak powinna, to teraz trzeba się jeszcze męczyć z szorowaniem patelni. Najprostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po druciak, który jednak nie nadaje się do delikatnych powierzchni. Łagodniejszym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem okazują się resztki produktów spożywczych, które najczęściej lądują w koszu na śmieci.

Ze skorupek jaj zrobisz ekologiczny płyn do czyszczenia patelniZe skorupek jaj zrobisz ekologiczny płyn do czyszczenia patelni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W idealnych warunkach nic nie powinno przywierać, jednak w praktyce to nieprzyjemne doświadczenie jest częstym udziałem nawet doświadczonych kucharzy. Na szczęście na przypaloną patelnię jest skuteczne antidotum w zasięgu twojej ręki. Wystarczy wykorzystać skorupki od jajek – zmiksowane na drobny proszek w mig przywrócą patelni jej najlepszy wygląd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Nie wyrzucaj skorupek po jajkach

Skorupki jajek składają się głównie z węglanu wapnia, który stanowi aż 95 proc. ich masy. Pozostałe 5 proc. to inne związki organiczne i mineralne, w tym: białka, kolagen, magnez, fosfor, potas i sód. Ze względu na swój skład skorupki są wartościowym dodatkiem do kompostu i nawozem do kwiatów. Co więcej, po zblendowaniu możesz je wykorzystać do czyszczenia przypalonych nawierzchni. Działają jak delikatny papier ścierny.

Ze względu na zasadowy odczyn skorupki jajek sprawdzą się również do zneutralizowania smaku kwaśnej kawy. Zanim jednak dodasz je do porannej filiżanki, dokładnie je umyj i wyparz wrzątkiem. Następnie osusz i zmiksuj przy pomocy blendera na drobny proszek. Dodaj je do filtra w ekspresie przelewowym lub do zaparzacza w kawiarce – to najlepszy sposób, aby zmienić smak kawy i szybko oddzielić skorupki od "napoju bogów".

Skorupki jajek możesz wykorzystać także w domowym spa. Wymieszaj je z kremem do rąk i wetrzyj w dłonie, aby wzmocnić paznokcie. Z ich dodatkiem przygotuj naturalny domowy peeling do oczyszczania skóry twarzy i całego ciała.

Jak zrobić płyn ze skorupek do czyszczenia patelni?

Wykorzystując skorupki jajek, przygotujesz prosty i ekologiczny płyn do mycia przypalonych powierzchni naczyń.

Składniki:

  • 6 skorupek po jajkach,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyte i wysuszone skorupki jajek zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera lub moździerza.
  2. Dodaj ciepłą wodę i łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj i nanieś na zabrudzoną powierzchnię.
  3. Przetrzyj gąbką, a następnie spłucz wodą.

W przypadku tłustych powierzchni warto dodać trochę płynu do mycia naczyń. Takiej mieszanki nie używaj do czyszczenia patelni teflonowych ze względu na ryzyko uszkodzenia powłoki nieprzywierającej. Sprawdzi się za to do patelni żeliwnych, stalowych i ceramicznych, a także do czyszczenia piekarnika. Możesz ją wykorzystać również do mycia zlewu, umywalki czy wanny. Doskonale usuwa kamień i przywraca biały kolor.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟