Nie zamrażaj nadmiaru zupy. Tak przechowa się lepiej i od razu będzie można ją zjeść

Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem zupy? Zamrażanie pozostaw dla innych artykułów spożywczych, ponieważ zupy doskonale przechowują się pasteryzowane. Ta metoda konserwacji przedłuży trwałość produktu i nie zmieni jego smaku.

Pasteryzacja to najlepszy sposób na przechowywanie zupyPasteryzacja to najlepszy sposób na przechowywanie zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pasteryzowanie zup w słoikach to świetny sposób na domową konserwację żywności. Ten szybki i łatwy proces pozwoli przedłużyć trwałość potrawy, nawet do trzech tygodniu. Pasteryzacja pozwala zniszczyć drobnoustroje, które mogły dostać się do słoika, ale nie odbiera walorów smakowych potrawie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pamiętacie tę zupę? Niby nic, a można znaleźć w niej same pyszności

Jak pasteryzować słoiki z zupą?

Pasteryzować można tak naprawdę większość zup. I te warzywne, i mięsne, bardziej płynne lub ze sporą wkładką. Problematyczne jest jedynie wekowanie potraw zabielonych śmietaną, jogurtem lub innym nabiałem. Takie zupy nie nadają się do pasteryzacji, ponieważ nabiał może spowodować namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za psucie się jedzenia. Śmietanę czy jogurt lepiej jest więc dodać po odgrzaniu zupy.

Jak pasteryzować słoiki z zupą?

Jak pasteryzować zupy? Przygotuj wcześniej wyparzone słoiki i nakrętki, upewnij się, że nie mają uszkodzeń. Świeżo ugotowaną zupę przelej do słoików (nie do pełna, zostaw ok. 2 cm przerwy między wkładem a wieczkiem). Gotowe słoiki włóż do garnka wyłożonego ścierkami lub gazetami i zalej je gorącą wodą do 3/4 wysokości. Następnie doprowadź wodę do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka i umieść na ręczniku kuchennym do góry dnem. W takiej pozycji należy je pozostawić na ok. 24 godziny. Zakrętki słoików powinny być wklęsłe.

Szybsza może być pasteryzacja słoików z zupą w piekarniku. W tym przypadku należy zakręcone już słoiki poukładać na blasze do pieczenia wyłożonej gazą. wstawić do urządzenia nagrzanego do 180 st. C. Czas pasteryzacji w piekarniku wynosi 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim słoiki do ostudzenia.

Świeżo ugotowaną zupę przełóż do słoików
Świeżo ugotowaną zupę przełóż do słoików © Pixabay

Jak przechowywać zawekowane zupy?

Gotowe już, zapasteryzowane słoiki z zupą najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Może to być lodówka i piwnica, ale sprawdzi się też spiżarnia i kuchenna szafka. Tak przygotowane zupy należy spożyć w przeciągu od dwóch do trzech tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"