Nieważne, ile usmażysz i tak będzie mało. Znikają z talerza jedna po drugiej

Pieczarki w cieście to smaczny i szybki sposób na przygotowanie ciekawej przekąski. Ta prosta potrawa jest idealna na różne okazje i z pewnością zaskoczy gości.

Pieczarki w cieściePieczarki w cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Różnorodność smaku

Co sprawia, że pieczarki w cieście są tak wyjątkowe? Przede wszystkim ich smak i tekstura. Pieczarki zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Są bogate w białko roślinne, co zwiększa ich wartość odżywczą. Dzięki używaniu różnorodnych przypraw, takich jak oregano, papryka, czy pieprz, danie nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Podczas przygotowywania pieczarek w cieście nie zapomnijmy o serze - mozzarella lub parmezan dodają głębi smaku, a w połączeniu z chrupiącym ciastem tworzą prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Pieczarki możemy smażyć tradycyjnie na patelni lub w piekarniku, co pozwala nam dostosować przepis do własnych preferencji czy też ograniczeń dietetycznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kofty zapiekam pod ciastem. Pachnie tak pięknie, że od razu burczy w brzuchu

Szybkość i prostota przygotowania

Przygotowanie pieczarek w cieście nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych ani dużej ilości czasu. Dzięki temu możemy je przygotować niemal w każdej chwili, używając podstawowych składników, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni. Smażone pieczarki w cieście świetnie komponują się z różnymi sosami, takimi jak czosnkowy czy ziołowy, które doskonale dopełniają ich smak.

Pieczarki w chrupiącym cieście - przepis

Składniki na pieczarki w cieście:

  • 500 g pieczarek,
  • 3 duże jajka,
  • 140 g bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g sera mozzarella lub parmezanu,
  • 300 ml oleju do smażenia,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Oczyść pieczarki i odetnij ogonki. Wbij do miski jajka, dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolity, gęsty płyn.
  2. Zetrzyj ser na tarce i dodaj go do masy. Wszystko dobrze wymieszaj. Do oddzielnej miski wsyp bułkę tartą.
  3. Każdą pieczarkę maczaj w cieście, a następnie w bułce tartej. Formuj w dłoniach i odłóż na deskę.
  4. Rozgrzej olej na patelni do temperatury ok. 165 stopni C. Smaż pieczarki przez 4-5 minut. Wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
  5. Pieczarki w cieście są gotowe do podania. Smacznego!

Zarówno na ciepło, jak i na zimno, będą doskonałą przekąską na każdą okazję. Spróbuj także innych wariantów, takich jak pieczarki z dodatkiem różnych przypraw czy serów, aby nadać im nowy, niepowtarzalny smak.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥