Nowy koszyk "Faktu" - padł smutny rekord. Pierwszy raz w historii pojawiła się taka kwota

Padł smutny rekord. Koszyk "Faktu" nigdy nie był aż tak drogi. Rekordowa drożyzna i ogromna inflacja, jakich jeszcze nie widziałeś.

Obrazek
Ewa

Wrześniowa inflacja w Polsce wynosiła 17,2%. To najwyższy wynik od 1997 roku. Eksperci ostrzegają, że to nie jest jeszcze koniec, a szczyt inflacyjny dopiero przed nami. Rosnące ceny surowców i energii powodują ogromne podwyżki cen w sklepach. Koszyk "Faktu" pobił właśnie rekord- tak drogo jeszcze nie było!

Koszyk "Faktu" ze smutnym rekordem

Fakt od 3 lat śledzi wartość wybranych produktów spożywczych. Pozwala to naocznie ocenić wzrost cen i udowodnić nawet największym niedowiarkom, że kryzys jest naprawdę spory. W koszyku znajduje się 26 produktów, które najczęściej wybierają Polacy. Dziennikarze porównują ceny w kilku marketach, wybierając najtańsze dostępne opcje. Na liście zakupów jest m.in. pieczywo, wędlina, ziemniaki, olej, cukier, mąka oraz czekolada.

Dwa tygodnie temu średnia wartość takiego koszyka (z Lidla, Biedronki, Lewiatana) wynosiła 194,34. Po 14 dniach za dokładnie te same produkty w takiej samej ilości zapłacić musimy już 201,30 zł. Przez tak krótki okres czasu odnotowano 3,4% wzrostu cen.

Największą podwyżkę odnotowano na pomidorach. Dwa tygodnie temu kilogram kosztował 7,78. Teraz podrożał aż do 11,76 zł.

W sklepach coraz drożej

Rosnących cen po prostu nie da się nie zauważyć.

Klienci coraz częściej rezygnują z produktów, gdy widzą finalną kwotę przed wydrukowaniem paragonu. Pytają o promocje, przychodzą z gazetkami i instalują aplikacje z kuponami. Jakoś trzeba sobie radzić, ale to o wiele za mało. Moja wypłata przy tych cenach to po prostu żart- opowiada nam p. Ewelina, pracownica supermarketu

Podwyżki odczuwają klienci, restauratorzy i przedsiębiorcy. Niechlubny rekord może jednak zostać dodatkowo przebity- to nie koniec drożyzny w sklepach.

Przepis na tort gołąbkowy znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej