Katarzyna Bosacka pokazała przepis na apetyczny obiad za 5 zł. Gwiazda uczy oszczędnego gotowania

Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na obiad za 5 zł. Kryzysowe danie pokochają nie tylko studenci- indyk z azjatycką nutą przypadnie Ci do gustu już od pierwszego kęsa.

Obrazek
Ewa

Tani obiad dla całej rodziny

Szalejąca inflacja i rekordowe ceny w sklepach powodują, że musimy niejednokrotnie odpalić kreatywność w kuchni. Ten przepis to dowód na to, że tani obiad może być naprawdę pożywny i smaczny. Katarzyna Bosacka, osobowość telewizyjna i twórczyni, podzieliła się na swoim kanale w serwisie YouTube przepisem na tani i pyszny posiłek, Główną rolę zagrał w nim indyk. Całość przyrządzona jest z azjatyckim twistem, dzięki czemu danie nie jest nudne i sztampowe. Nie zapłacisz więcej niż 5 zł za porcję!

katarzyna bosacka kim jest
instagram.com/katarzynabosacka

Obiad za 5 zł Katarzyny Bosackiej

Składniki:

              
  • 200 g makaronu ryżowego,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 2 marchewki,
  • 1 / 2 białej części pora,
  • około 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru białego,
  • około 50 ml soku pomarańczowego,
  • 1 1/ 2 łyżki ostrego sosu np.: sriracha,
  • około 4 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łodyga szczypiorku,
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych

Z podanych składników wyjdą ok. 3 porcje.

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso mielone z indyka. Zamiennie możesz dodać też mięso mielone z kurczaka. Marchewkę pokrój w słupki- dzięki takiej formie warzywo pozostanie apetycznie chrupiące. Do przesmażonego mięso dodaj marchewkę i podsmaż całość. Następnie na patelnię wrzuć jeszcze por pokrojony w cienkie plasterki.

Do patelni wlej sos sojowy, cukier lub miód i trochę soku pomarańczowego. Dopraw całość ostrym sosem sriracha i korzeń świeżego imbiru. Nasz obiad za 5 zł będzie pysznym połączeniem smaków ostro-słodkich z nutą słodkości. Nie zapomnij też o świeżym czosnku. Przesmaż całość, mieszając zawartość patelni.

Obiad za 5 zł- Pyszności
Obiad za 5 zł- Pyszności

Na koniec wrzuć makaron ryżowy, pokrojoną w słupki białą część pora i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Serwuj od razu po zdjęciu z patelni, gdyż ciepłe jest najlepsze. Smacznego!

Obiad za 5 zł- Pyszności
Obiad za 5 zł- Pyszności

Jeśli szukasz pysznego pomysłu na tani obiad- zerknij na nasz kanał na YouTube

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie