Katarzyna Bosacka pokazała przepis na apetyczny obiad za 5 zł. Gwiazda uczy oszczędnego gotowania
Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na obiad za 5 zł. Kryzysowe danie pokochają nie tylko studenci- indyk z azjatycką nutą przypadnie Ci do gustu już od pierwszego kęsa.
02.09.2022 | aktual.: 10.10.2023 20:14
Tani obiad dla całej rodziny
Szalejąca inflacja i rekordowe ceny w sklepach powodują, że musimy niejednokrotnie odpalić kreatywność w kuchni. Ten przepis to dowód na to, że tani obiad może być naprawdę pożywny i smaczny. Katarzyna Bosacka, osobowość telewizyjna i twórczyni, podzieliła się na swoim kanale w serwisie YouTube przepisem na tani i pyszny posiłek, Główną rolę zagrał w nim indyk. Całość przyrządzona jest z azjatyckim twistem, dzięki czemu danie nie jest nudne i sztampowe. Nie zapłacisz więcej niż 5 zł za porcję!
Obiad za 5 zł Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego,
- 200 g mięsa mielonego,
- 2 marchewki,
- 1 / 2 białej części pora,
- około 4 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki cukru białego,
- około 50 ml soku pomarańczowego,
- 1 1/ 2 łyżki ostrego sosu np.: sriracha,
- około 4 cm korzenia świeżego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łodyga szczypiorku,
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
Z podanych składników wyjdą ok. 3 porcje.
Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj mięso mielone z indyka. Zamiennie możesz dodać też mięso mielone z kurczaka. Marchewkę pokrój w słupki- dzięki takiej formie warzywo pozostanie apetycznie chrupiące. Do przesmażonego mięso dodaj marchewkę i podsmaż całość. Następnie na patelnię wrzuć jeszcze por pokrojony w cienkie plasterki.
Do patelni wlej sos sojowy, cukier lub miód i trochę soku pomarańczowego. Dopraw całość ostrym sosem sriracha i korzeń świeżego imbiru. Nasz obiad za 5 zł będzie pysznym połączeniem smaków ostro-słodkich z nutą słodkości. Nie zapomnij też o świeżym czosnku. Przesmaż całość, mieszając zawartość patelni.
Na koniec wrzuć makaron ryżowy, pokrojoną w słupki białą część pora i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Serwuj od razu po zdjęciu z patelni, gdyż ciepłe jest najlepsze. Smacznego!