PrzepisObiadOd kiedy znam ten przepis, nie robię pulpetów inaczej. Z aksamitnym purée i śmietankowym sosem smakują obłędnie

Od kiedy znam ten przepis, nie robię pulpetów inaczej. Z aksamitnym purée i śmietankowym sosem smakują obłędnie

Drobiowe pulpeciki z puree
Drobiowe pulpeciki z puree
Źródło zdjęć: © Pyszności

18.08.2024 06:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Drobiowe pulpeciki uwielbiają dzieci, ale i dorośli nie odmawiają nigdy dokładki. To jeden z przepisów, który warto mieć w zanadrzu, gdy nie wiemy, co zjeść na obiad. Mięsne kulki z kremowym purée i delikatnym sosem śmietankowym są idealną odpowiedzią na odwieczne "co jemy?".

Pulpeciki drobiowe z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych obiadów. Chociaż można podać je z ziemniakami lub ryżem, to w moim domu wszyscy przepadają za idealnie kremowym purée. Pulpeciki są łatwe i szybkie do przygotowania, nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Są tak smaczne, że każdy sięga o dokładkę, a gdy próbuje ich po raz pierwszy, od razu prosi o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pulpeciki drobiowe w śmietanowym sosie z purée

Chociaż to danie proste, to śmiało mogłoby wylądować w menu wielu restauracji i szybko stałoby się hitem. Jest idealne zarówno dla młodszych, jak i tych starszych domowników. Smak podkręca dodatek suszonych pomidorów, dzięki którym mięsne kulki zdecydowanie nie są nudne.

Kultowe klopsiki z Ikea mogą odejść w zapomnienie. Ten przepis zdecydowanie bije je na głowę.

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka lub kurczaka,
  • 1 bułka pszenna,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ cebuli,
  • 80 g pomidorów suszonych w oleju,
  • 2 żółtka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ⅓ szklanki mąki pszennej,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 500 ml bulionu,
  • 150 g serka śmietankowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bułkę namocz w mleku. Mięso zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, możesz kupić również już zmielone.

Krok 2. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, pokrojone pomidory suszone, poszatkowaną cebulę, żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób masę.

Masa na pulpeciki
Masa na pulpeciki© Pyszności

Krok 3. Z powstałej masy uformuj w zwilżonych dłoniach niewielkie kulki. Obtocz je w mące.

Pulpeciki
Pulpeciki© Pyszności

Krok 4. Pulpeciki obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie wlej bulion i duś pod przykryciem.

Krok 5. Po kilku minutach duszenia wyciągnij pulpeciki i odłóż na bok. Do bulionu dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć ponowie pulpety i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.

Pulpeciki w sosie
Pulpeciki w sosie© Pyszności

Krok 6. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie purée.

Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane© Pyszności

Krok 7. Ziemniak przełóż na talerz. Dodaj klopsiki z sosem i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Drobiowe pulpeciki z aksamitnym puree i sosem
Drobiowe pulpeciki z aksamitnym puree i sosem© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także