Od kiedy znam ten przepis, nie robię pulpetów inaczej. Z aksamitnym purée i śmietankowym sosem smakują obłędnie

Drobiowe pulpeciki uwielbiają dzieci, ale i dorośli nie odmawiają nigdy dokładki. To jeden z przepisów, który warto mieć w zanadrzu, gdy nie wiemy, co zjeść na obiad. Mięsne kulki z kremowym purée i delikatnym sosem śmietankowym są idealną odpowiedzią na odwieczne "co jemy?".

Od kiedy znam ten przepis, nie robię pulpetów inaczej. Z aksamitnym purée i śmietankowym sosem smakują obłędnieDrobiowe pulpeciki z puree
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Pulpeciki drobiowe z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych obiadów. Chociaż można podać je z ziemniakami lub ryżem, to w moim domu wszyscy przepadają za idealnie kremowym purée. Pulpeciki są łatwe i szybkie do przygotowania, nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Są tak smaczne, że każdy sięga o dokładkę, a gdy próbuje ich po raz pierwszy, od razu prosi o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Pulpeciki drobiowe w śmietanowym sosie z purée

Chociaż to danie proste, to śmiało mogłoby wylądować w menu wielu restauracji i szybko stałoby się hitem. Jest idealne zarówno dla młodszych, jak i tych starszych domowników. Smak podkręca dodatek suszonych pomidorów, dzięki którym mięsne kulki zdecydowanie nie są nudne.

Kultowe klopsiki z Ikea mogą odejść w zapomnienie. Ten przepis zdecydowanie bije je na głowę.

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka lub kurczaka,
  • 1 bułka pszenna,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • ½ cebuli,
  • 80 g pomidorów suszonych w oleju,
  • 2 żółtka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ⅓ szklanki mąki pszennej,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 500 ml bulionu,
  • 150 g serka śmietankowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Bułkę namocz w mleku. Mięso zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, możesz kupić również już zmielone.

Krok 2. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, pokrojone pomidory suszone, poszatkowaną cebulę, żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób masę.

Masa na pulpeciki
Masa na pulpeciki © Pyszności

Krok 3. Z powstałej masy uformuj w zwilżonych dłoniach niewielkie kulki. Obtocz je w mące.

Pulpeciki
Pulpeciki © Pyszności

Krok 4. Pulpeciki obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie wlej bulion i duś pod przykryciem.

Krok 5. Po kilku minutach duszenia wyciągnij pulpeciki i odłóż na bok. Do bulionu dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć ponowie pulpety i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.

Pulpeciki w sosie
Pulpeciki w sosie © Pyszności

Krok 6. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie purée.

Puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane © Pyszności

Krok 7. Ziemniak przełóż na talerz. Dodaj klopsiki z sosem i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Drobiowe pulpeciki z aksamitnym puree i sosem
Drobiowe pulpeciki z aksamitnym puree i sosem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę