Od kiedy znam ten przepis, nie robię pulpetów inaczej. Z aksamitnym purée i śmietankowym sosem smakują obłędnie
Drobiowe pulpeciki uwielbiają dzieci, ale i dorośli nie odmawiają nigdy dokładki. To jeden z przepisów, który warto mieć w zanadrzu, gdy nie wiemy, co zjeść na obiad. Mięsne kulki z kremowym purée i delikatnym sosem śmietankowym są idealną odpowiedzią na odwieczne "co jemy?".
18.08.2024 06:43
Pulpeciki drobiowe z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych obiadów. Chociaż można podać je z ziemniakami lub ryżem, to w moim domu wszyscy przepadają za idealnie kremowym purée. Pulpeciki są łatwe i szybkie do przygotowania, nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu. Są tak smaczne, że każdy sięga o dokładkę, a gdy próbuje ich po raz pierwszy, od razu prosi o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pulpeciki drobiowe w śmietanowym sosie z purée
Chociaż to danie proste, to śmiało mogłoby wylądować w menu wielu restauracji i szybko stałoby się hitem. Jest idealne zarówno dla młodszych, jak i tych starszych domowników. Smak podkręca dodatek suszonych pomidorów, dzięki którym mięsne kulki zdecydowanie nie są nudne.
Kultowe klopsiki z Ikea mogą odejść w zapomnienie. Ten przepis zdecydowanie bije je na głowę.
Składniki:
- 600 g piersi z indyka lub kurczaka,
- 1 bułka pszenna,
- ¾ szklanki mleka,
- ⅓ szklanki posiekanej natki pietruszki,
- ½ cebuli,
- 80 g pomidorów suszonych w oleju,
- 2 żółtka,
- 2 ząbki czosnku,
- ⅓ szklanki mąki pszennej,
- 1.5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 500 ml bulionu,
- 150 g serka śmietankowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Bułkę namocz w mleku. Mięso zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, możesz kupić również już zmielone.
Krok 2. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki, pokrojone pomidory suszone, poszatkowaną cebulę, żółtka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem i wyrób masę.
Krok 3. Z powstałej masy uformuj w zwilżonych dłoniach niewielkie kulki. Obtocz je w mące.
Krok 4. Pulpeciki obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie wlej bulion i duś pod przykryciem.
Krok 5. Po kilku minutach duszenia wyciągnij pulpeciki i odłóż na bok. Do bulionu dodaj serek śmietankowy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć ponowie pulpety i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
Krok 6. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj masło oraz mleko i dokładnie wymieszaj, aby powstało gładkie purée.
Krok 7. Ziemniak przełóż na talerz. Dodaj klopsiki z sosem i udekoruj całość posiekaną natką pietruszki. Smacznego!