Pięć odpadków kuchennych, których za żadne skarby nie powinieneś wyrzucać

Po pysznym obiedzie z deserem przychodzi pora na sprzątanie. Sprzątasz kuchenny blat ze skorupek po zużytych jajka, obierkach od ziemniaków, czy fusach po wypitej kawie. Nie rób tego! Podajemy pięć odpadków, które są wyjątkowo warte zachowania.

Obrazek
Agnieszka

Okazuje się, że wiele naturalnych odpadków, których pozbywamy się najczęściej po przygotowaniu potrawy czy napoju, jest bardzo przydatnych. Nie powinniśmy wyrzucać ich do śmieci. Mają one sporo cennych zastosowań. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, co możesz z nimi zrobić!

Pięć odpadków, których nie powinieneś wyrzucać

  • Obierki po ziemniakach
Obrazek
pixabay.com

Obierki po ziemniakach mają wiele ciekawych zastosowań. Jednym z nich jest wywar, który polecamy każdemu, kto przechodzi kamicę żółciową. Jeśli chcesz przygotować ten dobroczynny napój, wrzuć oczyszczone skórki z ziemniaków do garnka. Następnie zalej je wodą i gotuj, aż zmiękną.

Gotowy wywar przelej do dzbanka. Napój pij każdego dnia przed śniadaniem, obiadem i kolacją przez 2 - 3 tygodnie. Pamiętaj, aby obierki pochodziły od ziemniaków z naturalnych, ekologicznych upraw!

  • Skorupki jajek
pięć odpadków

Skorupki jaj stanowią idealny nawóz dla wszystkich roślin preferujących zasadowe pH gleby. Ażeby go przygotować, rozkruszysz skorupki na drobny pył, a następnie posyp nimi ziemie.

  • Fusy od kawy
Obrazek
Kawa - Pyszności; Foto: pixabay.com

Dzięki fusom do kawy przygotujemy w łatwy sposób rewelacyjny nawóz dla kwiatów doniczkowych. Jedyne co musisz zrobić, to zmieszać jedną łyżkę fusów z jedną szklanką wody. Następnie odczekaj kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Podlewaj kwiatki gotową mieszaniną kilka razy w tygodniu.

  • Suchy chleb
Obrazek
pixabay.com

W przypadku, gdy brakuje ci bułki tartej, użyj starego, suchego chleba! Rozdrobnij go w malakserze, bądź zetrzyj na tarce. Następnie umieść bułkę tartą w szczelnym pojemniku.

  • Skórka od banana
Obrazek
canva.com

Jeśli chcesz mieć lśniące buty, polecamy pocierać je wewnętrzną stroną skórki od banana. Okazuje się, że ten niedoceniany odpadek, idealnie nabłyszczy nasze buty! Pod koniec polerowania, przetrzyj delikatnie obuwie czystą ściereczką.

Od teraz tych pięć typowych odpadków nabierze nowego znaczenia. W konsekwencji już nigdy nie wyrzucisz skórki od banana, czy skorupek jaj!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej