Lubisz mizerię? Ten przepis na ogórki aż zapiera dech w piersiach
Chrupiące ogórki po królewsku to przepis na lekką surówkę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych czy przekąska na grilla.
24.04.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:05
Powoli wkraczamy w czas, gdy w sklepach i lokalnych warzywniakach pojawiają się świeże, polskie warzywa. Po jesieni i zimie jesteśmy stęsknieni za porcją witamin w postaci dobrych jarzyn i polskich owoców. To świetna okazja, aby wzbogacić naszą codzienną dietę. Zamiast przygotowywać mizerię, zrób te ogórki po królewsku, a nie pożałujesz. Szybkie, lekkie i pyszne połączenie ogórków gruntowych z prostą zalewą octową oraz miodem pokochasz od pierwszego kęsa. Te ogórki są tak rewelacyjne w smaku, że każdy prosi o przepis.
Zobacz także
Ogórki po królewsku
Składniki:
- 800 g ogórków gruntowych
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki octu
- 200 ml przegotowanej wody
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórki oraz czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki i przekładam do dużej miski.
- Dodaję ocet, wodę miód oraz odrobinę soli i dokładnie mieszam.
- Przygotowaną sałatkę przekładam do czystych, wyparzonych słoików i odstawiam na godzinę.
- Po tym czasie przekładam ogórki do miseczki i serwuję do obiadu.
Do ogórków możesz opcjonalnie dorzucić również posiekany, świeży koperek. Dzięki temu sałatka nabierze jeszcze więcej świeżego, wiosenno-letniego smaku.
Pyszny dodatek do grilla
Ogórki po królewsku sprawdzą się nie tylko jako uzupełnienie klasycznego obiadu, ale również pyszny dodatek na grilla. Dzięki temu na naszych talerzach pojawia się nie tylko porcja dość tłustego mięsa, ale także warzywa. Takie ogórki gruntowe będą również pysznym dodatkiem do kanapek z wędliną. Słoików nie pasteryzujemy, więc nie nadają się do tego, aby umieścić je w domowej spiżarni. Najlepiej jest przygotować taką porcję, jaką akurat potrzebujemy. Słoik z ogórkami królewskimi przechowuj w lodówce do kilku dni od przygotowania.
Zobacz także przepis na szybki krem z pieczonych pomidorów: