Orzeźwiający napój z kawową nutką towarzyszy mi każdego dnia. Do tego w trzech genialnych odsłonach

Pomysłów na orzeźwiające napoje nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli możemy przygotować je z dodatkiem kawy. I to na trzy ciekawe sposoby.

Obok takich napojów nie sposób przejść obojętnieObok takich napojów nie sposób przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jeśli kawa kojarzy się tylko i wyłącznie z gorącym napojem, już za moment to zmienimy. A wszystko to za sprawą genialnych napojów, które powstały na bazie espresso. Przyniosą ci natychmiastowe orzeźwienie, a do tego świetnie się prezentują. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tymi pysznymi napojami z kawową nutką każdy dzień będzie udany

Tym razem czekają na ciebie trzy przepyszne inspiracje z dodatkiem owoców: pomarańczy, cytryny oraz maliny. Jak sam widzisz, jest w czym wybierać. Co więcej, dzięki kilku propozycjom każdego dnia możesz pić zupełnie inny napój orzeźwiający. Wszystkie kawy do naszych napojów przygotowaliśmy w ekspresie marki Jura C8. 

Przygotuj przepyszne i oryginalne napoje orzeźwiające na bazie kawy. Twoi bliscy na pewno poproszą o dokładną instrukcję, jak je zrobić

Składniki:

Kawa z sokiem pomarańczowym (1 porcja):

  • sok z 1 pomarańczy,
  • ¾ szkl. lodu,
  • 40 ml espresso.

Kawa z sokiem z cytryny (1 porcja):

  • 1 szkl. lodu,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 x 40 ml espresso.

Kawa z malinami (1 porcja):

  • ¾ szkl. lodu,
  • 1 garść malin,
  • 100 ml mleka,
  • 40 ml espresso.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad napojami rozpoczynam od przygotowania idealnego espresso. 

W pierwszej kolejności przygotowuję espresso
W pierwszej kolejności zajmuję się kawą © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania napoju z dodatkiem soku pomarańczowego. W tym celu wyciskam sok z pomarańczy, po czym przelewam go do szklanki, w której znajdują się już kostki lodu. Na koniec do szklanki wlewam też wcześniej przygotowane espresso. Robię to powoli przy pomocy zwykłej łyżki, dzięki czemu napój będzie miał dwie osobne warstwy. Do dekoracji efektu końcowego wykorzystuję świeży rozmaryn. 

Pierwsza propozycja już jest
Pierwsza propozycja już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Następnie przechodzę do przygotowania napoju z cytrynową nutką. Ponownie zaczynam od wyciśnięcia soku z cytrusa. Do szklanki z kostkami lodu wsypuję cukier, który zalewam sokiem z cytryny. Jako ostatni składnik napoju do szklanki trafia espresso. Gotowy napój dekoruję plastrem cytryny oraz świeżym tymiankiem. 

Duet cytryny i kawy ma w sobie to "coś"
Duet cytryny i kawy ma w sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Czas na ostatnią propozycję. Tym razem z dodatkiem malin. Do przygotowania ostatniego napoju przyda się barmański shaker, w którym należy połączyć kostki lodu, świeże owoce oraz mleko. Gotową mieszankę przelewam do szklanki z dodatkową porcją lodu. Po raz kolejny używam też triku z łyżeczką przy wlewaniu espresso. Na koniec dekoruję napój świeżą miętą i malinami. I to wszystko, smacznego!

Znajdzie się i propozycja z malinami
Znajdzie się i propozycja z malinami © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką JURA
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy