Oto najlepsze placki na Wielkanoc. Goście będą zachwyceni
Kto powiedział, że wielkanocne potrawy muszą być tradycyjne? My obok klasycznych pozycji lubimy postawić jeszcze na coś bardzo nietypowego. Oto — w naszej opinii — najlepsze placki na Wielkanoc, jakie możesz przyrządzić!
25.03.2024 19:24
Ponieważ wielkanocne potrawy nie należą zwykle do tych najlżejszych, proponujemy, by obok nich zaserwować coś lekkiego niczym chmurka. I nie chodzi tu wcale o sałatki — o nich już pisaliśmy. Placki na Wielkanoc to pójście z duchem czasu i rozsądku, ponieważ ten warzywny dodatek może się okazać rewelacyjnym uzupełnieniem na stole pełnym tradycyjnych wypieków, kiełbas, żurku i pieczeni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poniżej prezentujemy trzy pomysły na placki na Wielkanoc, które sami zamierzamy w tym roku wcielić w życie. Te przepisy warto zachować, a same placki przygotowywać nie tylko od święta. Trzeba przecież zauważyć, że łączą one nie tylko doskonały smak i estetyczne podanie, ale również zdrowie przez wielkie "Z".
Placki ziemniaczane według Remigiusza Rączki
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 4 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek mąki pszennej,
- 2 cebule,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Te placki na Wielkanoc zrobią furorę na stole. Wszystko dzięki wyjątkowemu sposobowi Remigiusza Rączki na tę potrawę. Zacznij od starcia cebuli na drobnych oczkach tarki. To samo zrób z połową — i tylko połową — ziemniaków.
- Drugą połowę kartofli zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj rozdrobniony czosnek, jajka, mąkę i przyprawy.
- Z przygotowanej w ten sposób masy usmaż placuszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Placki z cebuli według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 3 cebule,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 1 ząbek czosnku,
- masło klarowane,
- koperek,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz,
- śmietana lub gęsty jogurt.
Sposób przygotowania:
- Te placki na Wielkanoc to nasz osobisty faworyt. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Najpierw posiekaj cebulę, dodaj do niej przyprawy i odstaw na 10 minut.
- Następnie dodaj do warzywa jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek. Wymieszaj.
- Smaż placki na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego!
Placuszki bananowe na słodko
Składniki:
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Placki na Wielkanoc nie muszą być wytrawne, prawda? Te z bananów sprawdzą się jako słodka przekąska, którą pokochają goście. Najpierw połącz jajka, mleko, proszek do pieczenia i cukier.
- Stopniowo zacznij dodawać do mieszanki mąkę. Gdy mieszanka będzie już gęsta, dodaj do niej również pokrojone na mniejsze kawałki banany.
- Placki smaż na głębokim tłuszczu. Nakładaj "kulki" przy pomocy np. łyżki do lodów. Posyp cukrem pudrem. Powodzenia!