Restauracje mogą otworzyć się już po Wielkanocy. Jest na to wstępna zgoda

Panujące obostrzenia skutecznie uniemożliwiają normalną działalność gastronomii. Restauracje możemy odwiedzić tylko po to, żeby odebrać swoje zamówienie na wynos. Po świętach ma to się zmienić!

Obrazek
Ewa

Wszystko zależy od trzeciej fali

Rzecznik rządu, Piotr Müller powiedział, że wygaszenie trzeciej fali zachorowań wypada na przełom marca i kwietnia. I to właśnie ma być czynnikiem decydującym o luzowaniu obostrzeń.

Obrazek

Trwają rozmowy

W Ministerstwie Zdrowia trwają rozmowy na temat stopniowego zmniejszania obostrzeń dla gastronomii. Obecnie, według zaleceń, restauracje mogą przyjmować jedynie zamówienia na wynos.

Po świętach miałyby zostać otwarte jedynie ogródki przy restauracjach i kawiarniach. Jest to jednak krzywdzące dla miejsc, które nie dysponują terenem wokół swoich lokali.

Obrazek

Nic nie jest pewne

Otwarcie nastąpi dopiero wtedy, gdy liczba zachorowań zacznie spadać. Na ten moment możemy niestety zaobserwować jedynie wzrost.
Następne kilkanaście dni zaważy na dalszych losach gastronomii.

Sytuacja jest dynamiczna, w związku z tym nie mogę powiedzieć, w jakim kierunku będą szły decyzje, jeżeli chodzi o obostrzenia. Natomiast rozważamy - ze względu na to, ze sytuacja jest zróżnicowana, w różnych województwach wygląda nieco inaczej -żeby przejść na tygodniowy system raportowania, a nie tak jak do tej pory dwutygodniowy.Rzecznik rządu, Piotr Müller

Niektóre restauracje działają wbrew zaleceniom

Restauratorzy mają dość panującej sytuacji i włączyli się do akcji #otwieraMy. Odwiedziliśmy jedno z takich miejsc. Nasze wrażenia możesz przeczytać tutaj.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej