PrzepisBabcia Kazia dodaje do pierogów ruskich ważny składnik. Nadaje im nowy, odświeżający smak

Babcia Kazia dodaje do pierogów ruskich ważny składnik. Nadaje im nowy, odświeżający smak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Tradycyjna receptura na ciasto, odpowiedni farsz i dokładny czas gotowania - wszystko to ma istotne znaczenie, jeśli chcemy uzyskać kulinarne arcydzieło. Sekret babci Kazi zachwyci wszystkich miłośników tego dania.

Pierogi ruskie - Pyszności; Foto Canva.com
Pierogi ruskie - Pyszności; Foto Canva.com

Pierogi ruskie - z czego wynika ich popularność?

Ten rodzaj pierogów to bez wątpienia to danie, które uwielbia praktycznie każdy z nas. Najlepsze wydają się właśnie te "babcine receptury", dzięki którym nasze pierogi są jedyne w swoim rodzaju. Odpowiednio miękkie ciasto, czy rozpływający się w ustach farsz - między innymi taki efekt uzyskamy, gdy zdecydujemy się ulepić pierogi ruskie. Pomimo tego, że jest to proces praco- i czasochłonny, to dla takiego efektu naprawdę warto jest poświęcić swój wolny czas. Odsmażone na patelni lub prosto z wody - to od Ciebie zależy, na co się zdecydujesz!

Perfekcyjne pierogi - Pyszności; foto: Canva
Perfekcyjne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować pierogi ruskie według przepisu babci Kazi?

Jeśli już mówimy o tradycyjnych recepturach, to nie mogło tu zabraknąć przepisu babci Kazi. Podstawą jest tu jeden składnik, który naszym pierogom nadaje nowego, wyjątkowego i odświeżającego smaku. Przekonajcie się sami, a na pewno nie pożałujecie!

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na farsz:

  • 250 g sera białego
  • 6 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula pokrojona w kostkę (należy ją zeszklić na oleju)
  • łyżka mięty (liście dobrze jest zetrzeć w dłoniach).

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie - Pyszności
Pierogi ruskie - Pyszności

Pierogi ruskie nabiorą odpowiedniego smaku, jeśli do farszu dodamy mięty. Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Z wyżej przedstawionych składników zagniatamy ciasto. Pamiętaj, że musi być odpowiednio miękkie. Następnie, należy je rozwałkować i przy pomocy szklanki wykroić okręgi. Teraz czas na nadziewanie. Wszystkie składniki należy połączyć i tak powstałą masę nakładać na każdy krążek z ciasta. Lepimy pierogi i następnie gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi ruskie podajemy z zeszkloną cebulką. Smacznego!

Szukasz inspiracji na obiad? Zobacz przepis na roladki z kurczaka po bolońsku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie