Te pierogi uwielbiają wszystkie dzieci. Świąteczny przysmak dla niejadków
Wigilia ma to do siebie, że przygotowane na nią dania są specyficzne i nie do końca smakują najmłodszym. Są jednak pewne propozycje, które pozwolą przygotować coś pysznego i postnego dla dzieci. Takim pomysłem na pewno będą pierogi ze śliwkami.
Pierogi ze śliwkami - świetna propozycja dla niejadków na Wigilię
Potrawy tego dnia, są charakterystyczne i mogą nie do końca przypaść do gustu najmłodszym. Są jednak pewne propozycje, dzięki którym Wasze dzieci pokochają wigilijne potrawy. Jedną z opcji są pierogi ze śliwkami. Oczywiście, nie są to świeże śliwki. Wykorzystane zostało tu nadzienie z suszonych pierogów. Są bardzo proste do wykonania i na pewno będą świetną propozycją dla niejadków. Przygotujcie je na nadchodzące święta.
Jak przygotować pierogi ze śliwkami?
To propozycja na wigilijny stół w słodkim wydaniu. Będzie świetną opcją dla dzieci, ale nie tylko. Taka wersja pierogów posmakuje każdemu. Smak został wzmocniony przez cynamon. Takie pierogi będą świetnym uzupełnieniem dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami.
Składniki:
- około 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- jajko
- łyżeczka soli
- łyżka masła
- 250 ml wody
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- laska kory cynamonu
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Jeśli planujesz ugotować pierogi ze śliwkami, to musisz na to poświęcić około 30 minut. Rozpoczynamy od przygotowania śliwek, które umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy cukier i cynamon. Należy je zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut, do miękkości owoców. Po tym czasie należy je odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Teraz czas na ciasto. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę, jajko, masło i sól. Stopniowo dodajemy wodą, aby wszystko dobrze się połączyło. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto dzielimy na dwie części - każdą z nich należy rozwałkować na cienki placek. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka z ciasta. Na każdym z nich umieszczamy śliwki i dokładnie zalepiamy. Pierogi ze śliwkami gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej. Smacznego!
Szukasz słodkich inspiracji? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na prostą roladę z wafli bez pieczenia: