Pij w czasie upałów. Ta mikstura doskonale ochładza i orzeźwia organizm

Upały to czas, w którym powinniśmy sięgać po różne napoje nawadniające i ochładzające, które bardzo dobrze gaszą pragnienie. Najczęściej do naszych rąk wpada woda lub napoje izotoniczne. Możemy też przygotować prozdrowotną miksturę, dzięki której orzeźwimy organizm i pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Napój, który gasi pragnienieNapój, który gasi pragnienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Napój ten nie ma praktycznie kalorii. Przygotowuje się go z wody z dodatkiem mięty, imbiru oraz ogórka. Wszystkie te składniki pozytywnie wpływają na nasz organizm, przyspieszają przemianę materii i skutecznie gaszą pragnienie. W miksturze jest błonnik pokarmowy. Znajdziemy w nim także witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor oraz żelazo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z sosem brokułowym

Napój idealny na upały

Mikstura reguluje poziom glukozy we krwi, chroni przed infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi, wspiera pracę układu krwionośnego. Ponadto pozytywnie wpływa na produkcję soku żołądkowego. W napoju znajdziemy także przeciwutleniacze, które chronią nas przed wolnymi rodnikami i starzeniem się skóry.


Regularne picie takiego eliksiru przyniesie wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Mało tego, dzięki niemu schudniemy ładnych kilka kilogramów. Musimy tylko pamiętać o regularności, zdrowym odżywaniu, aktywności fizycznej i odpowiednim deficycie kalorycznym.

Orzeźwiający napój
Orzeźwiający napój © Adobe Stock

Przepis na orzeźwiający eliksir

Chcesz szybko skorzystać z dobrodziejstw napoju na upały? Koniecznie go zrób. Na samym początku przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Będą to łatwo dostępne produkty:

  • korzeń imbiru,
  • 4 limonki,
  • 2 litry wody,
  • ogórki,
  • 10 listków świeżej mięty.


Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Wystarczy postępować według instrukcji:

  1. Obierz ogórka i pokrój go w cienkie plasterki.
  2. Z trzech limonek wyciśnij sok, czwartą zaś oczyść i pokrój w grube plastry.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do wysokiej miski lub kielicha blendera. Dolej wodę, a następnie zmiksuj.
  4. Kiedy napój będzie miał odpowiednią konsystencję, wstaw go na sześć godzin do lodówki.
  5. Po tym czasie możesz pić prozdrowotną miksturę bez żadnych ograniczeń. Od razu cię orzeźwi i ugasi twoje pragnienie.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej