Gasi pragnienie lepiej niż zwykła woda. Przygotuj duży dzbanek
Gasi pragnienie, orzeźwia, a przy tym świetnie smakuje. Już Aztekowie wierzyli, że ze świeżych warzyw i owoców można przygotować znakomity napój chłodzący. Jego bazą może być choćby popularny w Polsce ogórek. Jak przyrządzić z niego agua fresca?
16.08.2023 08:38
Na ulicach miast Meksyku i innych krajów Ameryki Środkowej można często natknąć się na stragany z woreczkami wypełnionymi agua fresca (w wolnym tłumaczeniu "świeża woda"), bardzo popularnym napojem chłodzącym na bazie wody, syropu cukrowego oraz rozmaitych owoców, warzyw czy ziół.
Jego korzenie sięgają czasów prekolumbijskich. Według tradycji specjał zawdzięczamy Aztekom, którzy gasili pragnienie napitkiem przyrządzanym z rozgniecionych owoców mango albo agawy, do którego dodawano lód pozyskiwany z uśpionych wulkanów Popocatépetl i Iztaccíhuatl.
Z czasem bazą napoju stawały się produkty, które dotarły do dzisiejszego Meksyku wraz z hiszpańskimi kolonizatorami, choćby ryż czy kwiaty hibiskusa. Na początku XX wieku aguas frescas były już najpopularniejszym produktem oferowanym przez ulicznych sprzedawców i do dziś cieszą się ogromną popularnością, także w innych krajach Ameryki Środkowej czy południowych stanach USA.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Napój przyrządza się z różnych owoców (arbuza, melona, mango, papai, gujawy, cytryny, limonki, ananasa, truskawki, tamaryndowca), a także nasion i kwiatów (ryżu, jęczmienia, hibiskusa). Pyszne i orzeźwiające agua fresca uzyskamy też ze świeżego ogórka…
Ogórek – wartości odżywcze
Ogórkowa agua fresca to napój nie tylko orzeźwiający i smaczny, ale również dostarczający sporo wartości odżywczych. Ogórek jest bowiem warzywem składającym się w 95 procentach z wody, niskokalorycznym i świetnie gaszącym pragnienie, ale równocześnie bogatym w cenne związki fenolowe.
Na największą uwagę zasługują flawonoidy, które korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi oraz lignany – fitoestrogeny wykazujące właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszające poziom "złego" cholesterolu LDL, a także łagodzące dolegliwości związane z menopauzą.
W ogórku nie brakuje też witaminy C i witamin z grupy B, a także minerałów: wapnia, żelaza, magnezu czy potasu. Wykazuje on także właściwości alkalizujące, dzięki czemu skutecznie zobojętnia nadmiar kwasów w organizmie (pamiętajmy, że długotrwałe zakwaszenie skutkuje wieloma dolegliwościami: osłabieniem odporności, bólami głowy, ciągłym zmęczeniem czy sennością).
Jak przyrządzić agua fresca
Zadanie jest bardzo proste. Dwa ogórki, pokrojone na mniejsze kawałki, umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy sok świeżo wyciśnięty z dwóch cytryn lub limonek, gazowaną wodę mineralną (2 l), płynny miód lub syrop klonowy (3-4 łyżki) oraz kilka kostek lodu. Wszystko dokładnie miksujemy, po czym rozlewamy do szklanek, do każdej wkładając gałązkę mięty.
Oczywiście, jak już wspomnieliśmy, orzeźwiający napój można też przygotować z innych składników, choćby owoców tamaryndowca, w Polsce dostępnych pod postacią gęstego koncentratu. Łyżkę tego produktu wystarczy rozpuścić w szklance wody, a następnie zaserwować z lodem oraz plasterkiem cytryny.
W Meksyku popularny jest też napój z suszonych kwiatów hibiskusa – pochodzącej z Afryki rośliny, która dotarła do Ameryki w czasach kolonialnych. Kwiaty (szklankę) należy zagotować w wodzie przez 5-6 minut, dodać cukier (pół szklanki), a gdy się rozpuści pozostawić do ostygnięcia. Później wystarczy rozcieńczyć napar zimną wodą.
Pysznym pomysłem może być agua fresca z arbuza – pokrojony w kostkę owoc (wcześniej schłodzony w lodówce) wystarczy zblendować z zimną wodą, kostkami lodu oraz sokiem z limonki.