Pizzowe kotlety sprawdzą się na Dzień Mężczyzny. Tradycyjne schabowe mogą się przy nich schować
10.03.2024 12:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
O pizzy można powiedzieć wiele (oczywiście wiele dobrego), ale kiedy pojawiają się wygibasy w formie różnych wariacji na jej temat, stajemy z boku i przyglądamy się rozwojowi sytuacji. W tym jednak przypadku nie łapiemy się za głowy, a za brzuchy, bo na samą myśl o tych pizzowych kotletach ślinianki pracują na pełnych obrotach.
Sprawdzą się na obiad dla całej rodziny oraz na kolację w gronie znajomych. Pizzowe kotlety odnajdą się również w towarzystwie świec. Oto więc plan doskonały: na Dzień Mężczyzny przygotuj tę wariację na temat pizzy (lub kotleta), a efekt zaskoczenia (i zachwytu) masz jak w banku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizzowe kotlety na Dzień Mężczyzny. Efekt zaskoczenia murowany
Pizzowe kotlety to wynalazek na miarę naszych czasów. Połączenie włoskiego placka z ciepło kojarzącym się kotletem nie może nie przynieść pozytywnego skutku. Zamiast kręcić ciasto i w oczekiwaniu na to, aż wyrośnie i nareszcie będzie gotowe do skonsumowania, cierpieć z powodu pustego brzucha, można przyspieszyć cały proces, dokonując sprytnej podmianki. Taki kotlet potraktowany składnikami jak do pizzy co prawda nie przejdzie nierozpoznany, ale być może wprowadzi coś nowego do twojej kuchni.
To równie ciekawy pomysł do zrealizowania w Dzień Mężczyzny. Na stół podać można schabowe, ale kiedy możemy zastąpić je takim rarytasem jak pizzowe kotlety, to co stoi na przeszkodzie? Złap za warzywa, sprawdź, czy masz w domu pomidorową passatę i wstąp do sklepu po pierś z kurczaka. Nim się obejrzysz, a nietuzinkowa kolacja będzie gotowa.
Pizzowe kotlety. Przepis
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka,
- 150 g twardej mozzarelli,
- passata pomidorowa,
- 1 cebula,
- 4 pieczarki,
- puszka kukurydzy,
- 1 pomidor,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i przekrój na pół.
- Mięso przykryj folią i lekko rozbij tłuczkiem.
- Sól, pieprz, oregano i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę wymieszaj (możesz dodać kilka kropli oleju). Powstałą pastą natrzyj przygotowane kotlety z dwóch stron. Przykryj i odstaw na godzinę do lodówki.
- Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę.
- Kotlety wyjmij z lodówki i posmaruj pasatą pomidorową, a następnie ułóż na nich składniki: pieczarki, cebulę i tarty ser.
- Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Piecz całość pod przykryciem w 200 st. C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia odkryj naczynie, by ser zarumienił się.
- Pizzowe kotlety podawaj z domowej roboty ketchupem.