Do placków z gotowanych ziemniaków dodaj ten składnik. Staną się puszyste niczym puch
Placki ziemniaczane należą do kategorii ulubionych polskich dań. Przygotowujemy je na różne sposoby - na słodko lub wytrawnie. Jednak możemy Was zapewnić, że placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków będą najlepszym rozwiązaniem.
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wyjątkowy smak i tradycyjna receptura
Każdy, kto lubi placki ziemniaczane, zdaje sobie sprawę z faktu, że to popularne polskie danie przygotowujemy na bazie surowych tartych ziemniaków. Dlaczego by więc nie zmienić tej receptury i użyć tu gotowanych ziemniaków? Efekt? Na pewno Cię zaskoczy. Jest to idealna opcja dla osób, które nie chcą marnować żywności. Bo na pewno, w wielu polskich domach, zostaje dużo ziemniaków po obiedzie. Wykorzystaj je w ten sposób, dodaj odrobinę kefiru i usmaż placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków.
Jak przygotować placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków?
To bardzo proste! Wystarczy parę chwil, aby stworzyć kulinarne arcydzieło. Wykorzystanie kefiru sprawi, że nasze placki będą delikatne i puszyste. A smak? Tego trzeba spróbować!
Składniki:
- szklanka kefiru
- jajko
- 3 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki oleju
- olej do smażenia
- gotowane i utłuczone ziemniaki.
Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków to pomysł na naprawdę smaczny obiad. Kefir wlewamy do miski, dodajemy sól i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut. Następnie należy dodać jajko, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Kolejny krok to dodanie przesianej mąki. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na małe kawałki i wyrabiamy placki o grubości około 7 mm. Na każdym placku umieszczamy utłuczone ziemniaki.
Zawijamy je i przystępujemy do smażenia. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i smażymy z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Nasze placki ziemniaczane są już gotowe. Można je podać według uznania - np. z innymi wspaniałymi dodatkami, które chętnie wykorzystujemy do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wszystko powinno się idealnie komponować. Smacznego!
A co powiesz na pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem? Przepis na to danie znajdziesz na naszym kanale YouTube: