Zamiast cebuli dodaj do placków to warzywo. Będą o niebo smaczniejsze i bardziej delikatne
Tradycyjne placki ziemniaczane to przysmak uwielbiany przez miliony Polaków. I to niezależnie, z jakimi dodatkami je spożywamy. A co powiesz na zastąpienie cebuli innym składnikiem? Placki ziemniaczane z porem to wersja o niebo lepsza!
Placki ziemniaczane z porem - smaczniejsza i delikatniejsza wersja popularnego dania
Eksperymenty w kuchni nie powinny nikogo dziwić. Szczególnie w takich przypadkach, gdy ma być zdrowo i smacznie. Jak dobrze wiemy, do tradycyjnych placków ziemniaczanych najczęściej wykorzystujemy cebulę. A gdyby tak zastąpić ją porem? Trzeba podkreślić, że będą o niebo smaczniejsze i delikatniejsze. Z powodzeniem możecie je spożyć ze swoimi ulubionymi dodatkami. My, ze swojej strony, możemy Wam polecić jogurt naturalny, śmietanę lub jogurt kokosowy z solą. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z porem.
Jak przygotować placki ziemniaczane z porem?
To bardzo proste! Samo przygotowanie nie różni się praktycznie niczym, w porównaniu do tradycyjnego smażenia placków ziemniaczanych. Cały sekret tego dania tkwi w zastąpieniu cebuli - porem. Jaki będzie efekt końcowy? Z pewnością Was zaskoczy. Oczywiście, pozytywnie!
Składniki:
- kilogram ziemniaków
- por
- jajko
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- łyżka kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z porem to pomysł na smaczne danie dla całej rodziny. Oczywiście, możesz je przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mieszanką innych mąk. Smak również Cię zachwyci. Rozpoczynamy od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodajemy posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Teraz przystępujemy do smażenia!
Rozgrzewamy patelnię z olejem. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nasze placki ziemniaczane są już gotowe. Najlepiej smakują w towarzystwie jogurtu. Smacznego!
Lubisz tradycyjne dania kuchni polskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty: