PrzepisZamiast cebuli dodaj do placków to warzywo. Będą o niebo smaczniejsze i bardziej delikatne

Zamiast cebuli dodaj do placków to warzywo. Będą o niebo smaczniejsze i bardziej delikatne

Placki ziemniaczane z porem - Pyszności; Foto Canva.com
Placki ziemniaczane z porem - Pyszności; Foto Canva.com

27.12.2022 10:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjne placki ziemniaczane to przysmak uwielbiany przez miliony Polaków. I to niezależnie, z jakimi dodatkami je spożywamy. A co powiesz na zastąpienie cebuli innym składnikiem? Placki ziemniaczane z porem to wersja o niebo lepsza!

Placki ziemniaczane z porem - smaczniejsza i delikatniejsza wersja popularnego dania

Eksperymenty w kuchni nie powinny nikogo dziwić. Szczególnie w takich przypadkach, gdy ma być zdrowo i smacznie. Jak dobrze wiemy, do tradycyjnych placków ziemniaczanych najczęściej wykorzystujemy cebulę. A gdyby tak zastąpić ją porem? Trzeba podkreślić, że będą o niebo smaczniejsze i delikatniejsze. Z powodzeniem możecie je spożyć ze swoimi ulubionymi dodatkami. My, ze swojej strony, możemy Wam polecić jogurt naturalny, śmietanę lub jogurt kokosowy z solą. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z porem.

Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com
Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przygotować placki ziemniaczane z porem?

To bardzo proste! Samo przygotowanie nie różni się praktycznie niczym, w porównaniu do tradycyjnego smażenia placków ziemniaczanych. Cały sekret tego dania tkwi w zastąpieniu cebuli - porem. Jaki będzie efekt końcowy? Z pewnością Was zaskoczy. Oczywiście, pozytywnie!

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • por
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • łyżka kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z porem to pomysł na smaczne danie dla całej rodziny. Oczywiście, możesz je przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną mieszanką innych mąk. Smak również Cię zachwyci. Rozpoczynamy od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodajemy posiekany por, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Teraz przystępujemy do smażenia!

Por - Pyszności; Foto Canva.com
Por - Pyszności; Foto Canva.com

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nasze placki ziemniaczane są już gotowe. Najlepiej smakują w towarzystwie jogurtu. Smacznego!

Lubisz tradycyjne dania kuchni polskiej? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować tradycyjny bigos staropolski z kiszonej kapusty: