Po pracy szybko robię taki obiad. Tylko cztery składniki, a cała rodzina jest zadowolona

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Łazanki z białą kapustą to idealne rozwiązanie. Przygotujesz je w zaledwie 40 minut, a twoja rodzina będzie zachwycona.

ŁazankiŁazanki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Marcin Michałowski

Kiedy po całym dniu pracy wracasz do domu i potrzebujesz szybkiego, ale pysznego obiadu, łazanki są doskonałym wyborem. To danie z makaronu cieszy się ogromną popularnością i może być przygotowane zaledwie z czterech podstawowych składników. Cała rodzina na pewno będzie zadowolona z tej prostoty i smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki wyglądają i smakują rewelacyjnie. Nie do wiary, jak łatwo się je robi

Przepis na łazanki z kapustą

Łazanki to tradycyjne polskie danie, które jest ulubione przez wiele osób. Są łatwe do przygotowania i można je modyfikować według własnych upodobań.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 300 g makaronu łazanki,
  • 1 łyżka masła,
  • Sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę.
  2. Kapustę dusić w garnku z wodą i solą przez około 30 minut, aż zmięknie.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i podsmażyć do zeszklenia.
  4. Do kapusty dodać ugotowany makaron i podsmażoną cebulę.
  5. Doprawić solą i pieprzem.

Dodatkowe informacje:

  • Do łazanek z kapustą można dodać również inne warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy seler. Kapustę można dusić z dodatkiem tych warzyw, aby uzyskać bardziej wyrazisty smak. Można również dodać do niej ulubione przyprawy, takie jak kminek, papryka czy czosnek.
  • Aby kapusta była bardziej wyrazista w smaku, można dodać do niej odrobinę cukru, octu lub kminku. Cukier sprawi, że kapusta będzie słodsza, ocet doda jej kwaskowatego smaku, a kminek nada jej aromatu.
  • Łazanki z kapustą można podawać z sosem pomidorowym lub chrupiącym boczkiem. Sos pomidorowy sprawi, że danie będzie bardziej wilgotne i wyraziste w smaku. Chrupiący boczek doda mu chrupkości i smaku.

Teraz kiedy znasz ten błyskawiczny przepis na smaczne łazanki, możesz przygotować zdrowy i syty obiad w mgnieniu oka. Ta prosta potrawa z pewnością zachwyci wszystkich swoim smakiem i aromatem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie