Pociecha Proboszcza to proste ciasto. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień

Szukając pomysłów na szybkie ciasto bez pieczenia, znalazłam przepis na Pociechę Proboszcza. Intrygująca nazwa skusiła mnie do tego, aby zgłębić tajniki deseru. Kakaowe herbatniki, masa budyniowa, posiekane orzechy włoskie – to wszystko wydało mi się dobrym połączeniem, z wyjątkiem jednego składnika. Zmodyfikowałam przepis i ciasto wyszło doskonałe.

Pociecha Proboszcza z kremem i orzechami nie wymaga pieczeniaPociecha Proboszcza z kremem i orzechami nie wymaga pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W popularnym przepisie na ciasto Pociecha Proboszcza w składnikach widnieje cappuccino w proszku. Nie jestem fanką tego typu mieszanek, na co dzień nie piję nawet kawy rozpuszczalnej. Postanowiłam dodać do budyniu jedno klasyczne włoskie espresso i ziarna z laski wanilii. Krem wyszedł aromatyczny i delikatnie kawowy w smaku. Na wierzch położyłam bitą śmietanę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans

Naturalna kawa vs. cappuccino w proszku

W mieszankach rozpuszczalnych, takich jak cappuccino waniliowe, znajduje się tylko 10 proc. kawy rozpuszczalnej. Pozostałe składniki to mleko w proszku, stabilizatory smaku, aromaty. Teoretycznie kawa rozpuszczalna to liofilizowane ziarna prawdziwej kawy, więc powinna być tak samo dobra. W praktyce etykiety kawy instant zazwyczaj nie zawierają informacji o ziarnach, z których została wyprodukowana. Mogą to być ziarna gorszej jakości.

Z drugiej strony takie szybkie mieszanki są popularne ze względu na łatwość przygotowania i niską zawartość kofeiny. Jeśli ją ograniczasz, dużo lepszym wyborem jest kawa zbożowa. Możesz też zrezygnować z tego dodatku i przygotować do ciasta krem o smaku waniliowym.

Prosty przepis na ciasto Pociecha Proboszcza

Podstawą ciasta są herbatniki kakaowe, które polecam zamówić przez internet. W sklepach stacjonarnych trudno jest znaleźć tego typu ciastka z dobrym składem, czyli bez tłuszczu palmowego i niepotrzebnych aromatów. Kakaowe herbatniki możesz też zastąpić czekoladowym biszkoptem.

Składniki:

  • 450 g herbatników kakaowych,
  • 900 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 1 espresso,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao.

Wykonanie: 

  1. W rondlu wstaw do zagotowania 800 ml mleka. Do pozostałych 100 ml mleka dodaj 1 espresso (40 ml zaparzonej mocnej kawy bez fusów), budynie, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Do gorącego mleka dodaj 150 g cukru i ziarna z laski wanilii.
  3. Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelej mieszankę z drugiego naczynia. Energicznie wymieszaj do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu.
  4. Przykryj folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  5. Ubij masło na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodaj budyń. Cały czas mieszaj krem mikserem na niskich obrotach.
  6. Prostokątną lub kwadratową formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Do tego deseru świetnie sprawdzi się blacha ze zdejmowanymi bokami.
  7. Na dnie ułóż herbatniki, przykryj je cienką warstwą kremu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. W ten sposób układaj kolejne warstwy ciasta. Na końcu ułóż herbatniki.
  8. W wysokim naczyniu ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto. Wierzch oprósz kakao przesianym przez sitko.

Wybrane dla Ciebie

Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser