Pociecha Proboszcza to proste ciasto. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Szukając pomysłów na szybkie ciasto bez pieczenia, znalazłam przepis na Pociechę Proboszcza. Intrygująca nazwa skusiła mnie do tego, aby zgłębić tajniki deseru. Kakaowe herbatniki, masa budyniowa, posiekane orzechy włoskie – to wszystko wydało mi się dobrym połączeniem, z wyjątkiem jednego składnika. Zmodyfikowałam przepis i ciasto wyszło doskonałe.
W popularnym przepisie na ciasto Pociecha Proboszcza w składnikach widnieje cappuccino w proszku. Nie jestem fanką tego typu mieszanek, na co dzień nie piję nawet kawy rozpuszczalnej. Postanowiłam dodać do budyniu jedno klasyczne włoskie espresso i ziarna z laski wanilii. Krem wyszedł aromatyczny i delikatnie kawowy w smaku. Na wierzch położyłam bitą śmietanę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Słonecznikowiec za każdym razem robi furorę. Inne ciasta nie mają przy nim szans
Naturalna kawa vs. cappuccino w proszku
W mieszankach rozpuszczalnych, takich jak cappuccino waniliowe, znajduje się tylko 10 proc. kawy rozpuszczalnej. Pozostałe składniki to mleko w proszku, stabilizatory smaku, aromaty. Teoretycznie kawa rozpuszczalna to liofilizowane ziarna prawdziwej kawy, więc powinna być tak samo dobra. W praktyce etykiety kawy instant zazwyczaj nie zawierają informacji o ziarnach, z których została wyprodukowana. Mogą to być ziarna gorszej jakości.
Z drugiej strony takie szybkie mieszanki są popularne ze względu na łatwość przygotowania i niską zawartość kofeiny. Jeśli ją ograniczasz, dużo lepszym wyborem jest kawa zbożowa. Możesz też zrezygnować z tego dodatku i przygotować do ciasta krem o smaku waniliowym.
Prosty przepis na ciasto Pociecha Proboszcza
Podstawą ciasta są herbatniki kakaowe, które polecam zamówić przez internet. W sklepach stacjonarnych trudno jest znaleźć tego typu ciastka z dobrym składem, czyli bez tłuszczu palmowego i niepotrzebnych aromatów. Kakaowe herbatniki możesz też zastąpić czekoladowym biszkoptem.
Składniki:
- 450 g herbatników kakaowych,
- 900 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 30 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1 espresso,
- ziarna z laski wanilii,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 200 g masła,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
- W rondlu wstaw do zagotowania 800 ml mleka. Do pozostałych 100 ml mleka dodaj 1 espresso (40 ml zaparzonej mocnej kawy bez fusów), budynie, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do gorącego mleka dodaj 150 g cukru i ziarna z laski wanilii.
- Gdy mleko w rondlu zacznie wrzeć, przelej mieszankę z drugiego naczynia. Energicznie wymieszaj do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu.
- Przykryj folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ubij masło na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodaj budyń. Cały czas mieszaj krem mikserem na niskich obrotach.
- Prostokątną lub kwadratową formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Do tego deseru świetnie sprawdzi się blacha ze zdejmowanymi bokami.
- Na dnie ułóż herbatniki, przykryj je cienką warstwą kremu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. W ten sposób układaj kolejne warstwy ciasta. Na końcu ułóż herbatniki.
- W wysokim naczyniu ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Wyłóż na ciasto. Wierzch oprósz kakao przesianym przez sitko.