Pocięła w paski i uplotła warkocze. Sosik z tym dodatkiem pasował jak ulał
Ciocia na każdą rodzinną uroczystość stara się przygotować jakąś nowinkę kulinarną. Tym razem podała fantazyjne warkocze z piersi kurczaka. Już na sam ich widok ślinka ciekła, a po spróbowaniu okazało się, że sosik to prawdziwy majstersztyk.
Piersi kurczaka są wprost idealne na rodzinny obiad w większym gronie. To dlatego, że można je przygotować w prosty i szybki sposób, a w przypadku większych ilości wystarczy wrzucić mięso do brytfanny, zalać sosem i wstawić do piekarnika. Jednak gdy pokusisz się o zaplecenie pasków kurczaka w warkocz, masz to jak w banku, że goście docenią twoją kuchnię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
W warkocz wpleciony boczek i wyrazisty sos
Ciocia uplotła warkocze nie tylko z pociętych piersi kurczaka. Pomiędzy pasmami mięsa drobiowego znalazł się wędzony boczek, który nie tylko dodał walorów smakowych, ale także wpłynął na soczystość mięsnych kąsków. Jednak to nie wszystko – całość dopełniał aksamitny sos cytrynowy – delikatny, kremowy i wyrazisty jednocześnie. Jego smak podkręcił dodatek skórki z cytryny i świeżo zmielonego pieprzu.
Przepis na warkocze z kurczaka w sosie cytrynowym
Warkocze możesz również upiec na grillu – wtedy nie potrzebujesz już sosu cytrynowego, ale jeśli chcesz, możesz podać go obok. Do kurczaka w takiej wersji sprawdzą się także zimne sosy w stylu greckiego tzatziki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- pół łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- po pół łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu,
- 300 g wędzonego boczku.
Sos:
- 1 szkl. śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1 łyżka masła,
- 50 g startego parmezanu,
- 50 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- sól i pieprz według uznania,
- skórka starta z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Piersi kurczaka pokrój w długie paski.
- W misce wymieszaj składniki na marynatę: oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Przełóż kurczaka do marynaty, natrzyj i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W paski o podobnej długości pokrój wędzony boczek. Umieść między dwoma kawałkami kurczaka i zapleć w warkocz – końcówki możesz spiąć wykałaczkami. Warkocze ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni roztop masło i wymieszaj ze śmietanką i parmezanem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj przestudzony bulion z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodaj do sosu śmietanowego i energicznie wymieszaj, aby uniknąć grudek.
- Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj startą skórkę cytryny.
- Zalej sosem warkocze ułożone w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.