Zrezygnuj z rozpalania grilla. Te szaszłyki smakują jeszcze lepiej

Polskie lato i długie weekendy rządzą się własnymi zasadami. Jednak pogoda potrafi zaskoczyć nawet w środku najcieplejszego miesiąca, dlatego warto mieć w zanadrzu plan B na grilla, którego w pośpiechu trzeba zwijać z ogródka.

Szaszłyki z piekarnikaSzaszłyki z piekarnika to idealna opcja na deszczowy wieczór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogromną zaletą szaszłyków jest szybki czas przygotowania oraz duża dowolność w doborze składników. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzi się nie tylko klasyczny kurczak, ale również karkówka czy kiełbasa.

Oprócz mięsa nieodłącznym elementem szaszłyków są warzywa – możesz śmiało sięgnąć po te, które już masz w domu, bez konieczności wybieranie się specjalnie na zakupy. Jedynym wyjątkiem są zbyt twarde gatunki (takie jak surowa marchewka), które nie zdążą się upiec w czasie grillowania mięsa i mogą zaburzyć smak potrawy. Do szaszłyków najlepiej nadają się papryka, cebula, cukinia, pieczarki i bakłażan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Mniej oczywiste dodatki do szaszłyków

Jeśli nie jesteś fanem kurczaka, możesz eksperymentować z innymi składnikami – na przykład z serem halloumi lub tofu. Takie połączenie może zaskoczyć gości, którzy kojarzą szaszłyki wyłącznie z mięsem i warzywami.

Ser to jednak niejedyny sposób na urozmaicenie tej potrawy – ciekawym dodatkiem może być również ananas. Choć nie każdy przepada za owocami w wytrawnych daniach, tej wersji warto dać szansę.

Przepis na szaszłyki z kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 300 g wieprzowiny (np. karkówka lub łopatka),
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cukinia,
  • średnia cebula,
  • papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • połówka cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • przyprawa gyros,
  • słodka papryka,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj marynatę do kurczaka i wieprzowiny. W tym celu przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj jogurt naturalny, wyciśnij sok z cytryny i dosyp przyprawę gyros oraz słodką paprykę. Wszystko wymieszaj i dołóż pokrojone mięso.
  2. Jeśli masz taką możliwość, odstaw mięso do marynowania na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Jeśli jednak masz mniej czasu, nawet godzina wystarczy, by nabrało smaku.
  3. W czasie, gdy mięso jest w marynacie, przygotuj warzywa. Obierz pieczarki i cebulę. Pozostałe warzywa umyj i dokładnie osusz. Pokrój cukinię i pieczarki na grubsze plasterki, paprykę w większą kostkę, a cebulę pokrój w ćwiartki i rozdziel warstwy.
  4. Wlej oliwę do osobnej miski, dodaj pieprz i słodką paprykę, a następnie wrzuć warzywa i dokładnie je wymieszaj.
  5. Potem możesz rozpocząć nabijanie mięsa i warzyw na patyczki do szaszłyków. Staraj się nabijać mięso i warzywa naprzemiennie - zadbaj o to, aby zostawić odrobinę luzu między kawałkami, żeby ciepło mogło się dostać do każdej strony.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego przygotowane szaszłyki na ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi