Zrezygnuj z rozpalania grilla. Te szaszłyki smakują jeszcze lepiej
Polskie lato i długie weekendy rządzą się własnymi zasadami. Jednak pogoda potrafi zaskoczyć nawet w środku najcieplejszego miesiąca, dlatego warto mieć w zanadrzu plan B na grilla, którego w pośpiechu trzeba zwijać z ogródka.
Ogromną zaletą szaszłyków jest szybki czas przygotowania oraz duża dowolność w doborze składników. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzi się nie tylko klasyczny kurczak, ale również karkówka czy kiełbasa.
Oprócz mięsa nieodłącznym elementem szaszłyków są warzywa – możesz śmiało sięgnąć po te, które już masz w domu, bez konieczności wybieranie się specjalnie na zakupy. Jedynym wyjątkiem są zbyt twarde gatunki (takie jak surowa marchewka), które nie zdążą się upiec w czasie grillowania mięsa i mogą zaburzyć smak potrawy. Do szaszłyków najlepiej nadają się papryka, cebula, cukinia, pieczarki i bakłażan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę
Mniej oczywiste dodatki do szaszłyków
Jeśli nie jesteś fanem kurczaka, możesz eksperymentować z innymi składnikami – na przykład z serem halloumi lub tofu. Takie połączenie może zaskoczyć gości, którzy kojarzą szaszłyki wyłącznie z mięsem i warzywami.
Ser to jednak niejedyny sposób na urozmaicenie tej potrawy – ciekawym dodatkiem może być również ananas. Choć nie każdy przepada za owocami w wytrawnych daniach, tej wersji warto dać szansę.
Przepis na szaszłyki z kurczakiem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 300 g wieprzowiny (np. karkówka lub łopatka),
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- cukinia,
- średnia cebula,
- papryka,
- 250 g pieczarek,
- połówka cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- przyprawa gyros,
- słodka papryka,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj marynatę do kurczaka i wieprzowiny. W tym celu przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj jogurt naturalny, wyciśnij sok z cytryny i dosyp przyprawę gyros oraz słodką paprykę. Wszystko wymieszaj i dołóż pokrojone mięso.
- Jeśli masz taką możliwość, odstaw mięso do marynowania na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Jeśli jednak masz mniej czasu, nawet godzina wystarczy, by nabrało smaku.
- W czasie, gdy mięso jest w marynacie, przygotuj warzywa. Obierz pieczarki i cebulę. Pozostałe warzywa umyj i dokładnie osusz. Pokrój cukinię i pieczarki na grubsze plasterki, paprykę w większą kostkę, a cebulę pokrój w ćwiartki i rozdziel warstwy.
- Wlej oliwę do osobnej miski, dodaj pieprz i słodką paprykę, a następnie wrzuć warzywa i dokładnie je wymieszaj.
- Potem możesz rozpocząć nabijanie mięsa i warzyw na patyczki do szaszłyków. Staraj się nabijać mięso i warzywa naprzemiennie - zadbaj o to, aby zostawić odrobinę luzu między kawałkami, żeby ciepło mogło się dostać do każdej strony.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego przygotowane szaszłyki na ok. 20 minut.