Zrezygnuj z rozpalania grilla. Te szaszłyki smakują jeszcze lepiej

Polskie lato i długie weekendy rządzą się własnymi zasadami. Jednak pogoda potrafi zaskoczyć nawet w środku najcieplejszego miesiąca, dlatego warto mieć w zanadrzu plan B na grilla, którego w pośpiechu trzeba zwijać z ogródka.

Szaszłyki z piekarnikaSzaszłyki z piekarnika to idealna opcja na deszczowy wieczór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogromną zaletą szaszłyków jest szybki czas przygotowania oraz duża dowolność w doborze składników. Warto zajrzeć do lodówki i wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. Świetnie sprawdzi się nie tylko klasyczny kurczak, ale również karkówka czy kiełbasa.

Oprócz mięsa nieodłącznym elementem szaszłyków są warzywa – możesz śmiało sięgnąć po te, które już masz w domu, bez konieczności wybieranie się specjalnie na zakupy. Jedynym wyjątkiem są zbyt twarde gatunki (takie jak surowa marchewka), które nie zdążą się upiec w czasie grillowania mięsa i mogą zaburzyć smak potrawy. Do szaszłyków najlepiej nadają się papryka, cebula, cukinia, pieczarki i bakłażan.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana bagieta z pysznym środkiem. Nikt nie spojrzy na karkówkę

Mniej oczywiste dodatki do szaszłyków

Jeśli nie jesteś fanem kurczaka, możesz eksperymentować z innymi składnikami – na przykład z serem halloumi lub tofu. Takie połączenie może zaskoczyć gości, którzy kojarzą szaszłyki wyłącznie z mięsem i warzywami.

Ser to jednak niejedyny sposób na urozmaicenie tej potrawy – ciekawym dodatkiem może być również ananas. Choć nie każdy przepada za owocami w wytrawnych daniach, tej wersji warto dać szansę.

Przepis na szaszłyki z kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 300 g wieprzowiny (np. karkówka lub łopatka),
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cukinia,
  • średnia cebula,
  • papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • połówka cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • przyprawa gyros,
  • słodka papryka,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj marynatę do kurczaka i wieprzowiny. W tym celu przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj jogurt naturalny, wyciśnij sok z cytryny i dosyp przyprawę gyros oraz słodką paprykę. Wszystko wymieszaj i dołóż pokrojone mięso.
  2. Jeśli masz taką możliwość, odstaw mięso do marynowania na kilka godzin – najlepiej na całą noc. Jeśli jednak masz mniej czasu, nawet godzina wystarczy, by nabrało smaku.
  3. W czasie, gdy mięso jest w marynacie, przygotuj warzywa. Obierz pieczarki i cebulę. Pozostałe warzywa umyj i dokładnie osusz. Pokrój cukinię i pieczarki na grubsze plasterki, paprykę w większą kostkę, a cebulę pokrój w ćwiartki i rozdziel warstwy.
  4. Wlej oliwę do osobnej miski, dodaj pieprz i słodką paprykę, a następnie wrzuć warzywa i dokładnie je wymieszaj.
  5. Potem możesz rozpocząć nabijanie mięsa i warzyw na patyczki do szaszłyków. Staraj się nabijać mięso i warzywa naprzemiennie - zadbaj o to, aby zostawić odrobinę luzu między kawałkami, żeby ciepło mogło się dostać do każdej strony.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a następnie włóż do niego przygotowane szaszłyki na ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀