Pokazał, jak zrobić nietypowe śledzie na Wigilię. Zamiast ryby użył zupełnie innego produktu
Śledzie na wigilijnym stole w wielu domach to pozycja niemal obowiązkowa. Popularny twórca i bloger Michał Korokosz proponuje jednak coś zupełnie innego. Na takie udawane śledzie nabiorą się nawet mięsożercy.
21.12.2023 12:33
Śledzie w śmietanie czy w oleju znają niemal wszyscy. Jeśli szukasz sposobu, by zaskoczyć swoich bliskich na tegoroczne święta, przygotuj śledzie... bez śledzi. Główną rolę zagrają tu owiem boczniaki, które mają upodobnić się nieco do ryb. Znany bloger, tworzący pod pseudonimem Rozkoszny, podzielił się swoim przepisem na boczniaki, jakich jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniaki a'la śledzie
Rozkoszny bije rekordy popularności, a jego przepisy cieszą się uznaniem nie tylko wśród wegetarian. Michał Korkosz na tegoroczne święta proponuje, by śledzia zastąpić boczniakami. Ten hodowlany grzyb świetnie chłonie smaki. A smaków zdecydowanie nie brakuje, bo w marynacie znajdują się suszone pomidory, tymianek czy też sos sojowy.
Nie mam nic do tych rybich, ale przygotowane z grzybów mają zdecydowanie atrakcyjniejszą teksturę i chętniej wchłaniają smaki, jakie sobie tylko wymyślę - mówi Rozkoszny.
Składniki:
- 500 g boczniaków, pokrojonych wzdłuż,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej,
- 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach suszonych,
- 60 g orzechów włoskich,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 60 ml oliwy,
- 120 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski,
- 6 gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Boczniaki pokrój wzdłuż i natrzyj porządnie czosnkiem, solą i olejem z suszonych pomidorów.
- Grzyby przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut, aż staną się miękkie. Użyj programu góra-dół.
- Na mocno rozgrzanej patelni podpraż przez 2-3 minuty orzechy włoskie. Powinny miejscami zacząć nabierać czarnego koloru. Przełóż na deskę i po wystudzeniu nieco posiekaj.
- W misce połącz ze sobą koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, sos sojowy, płatki chilli oraz oliwę.
- Do marynary dodaj pokrojone w pasku suszone pomidory, tymianek, posiekany orzechy oraz upieczone boczniaki.
- Całość dokładnie wymieszaj i przykryj kawałkiem folii spożywczej lub talerzykiem.
- Tak przygotowane śledzie odstaw na minimum 2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty. Najlepiej jednak zostawić je do marynowania na całą noc w lodówce.
Gotowe boczniaki serwuj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!