Pokazał, jak zrobić nietypowe śledzie na Wigilię. Zamiast ryby użył zupełnie innego produktu

Śledzie na wigilijnym stole w wielu domach to pozycja niemal obowiązkowa. Popularny twórca i bloger Michał Korokosz proponuje jednak coś zupełnie innego. Na takie udawane śledzie nabiorą się nawet mięsożercy.

Śledzie z boczniaków - PysznościŚledzie z boczniaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram | Michał Korkosz
Ewa Malinowska

Śledzie w śmietanie czy w oleju znają niemal wszyscy. Jeśli szukasz sposobu, by zaskoczyć swoich bliskich na tegoroczne święta, przygotuj śledzie... bez śledzi. Główną rolę zagrają tu owiem boczniaki, które mają upodobnić się nieco do ryb. Znany bloger, tworzący pod pseudonimem Rozkoszny, podzielił się swoim przepisem na boczniaki, jakich jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Boczniaki a'la śledzie

Rozkoszny bije rekordy popularności, a jego przepisy cieszą się uznaniem nie tylko wśród wegetarian. Michał Korkosz na tegoroczne święta proponuje, by śledzia zastąpić boczniakami. Ten hodowlany grzyb świetnie chłonie smaki. A smaków zdecydowanie nie brakuje, bo w marynacie znajdują się suszone pomidory, tymianek czy też sos sojowy.

Nie mam nic do tych rybich, ale przygotowane z grzybów mają zdecydowanie atrakcyjniejszą teksturę i chętniej wchłaniają smaki, jakie sobie tylko wymyślę - mówi Rozkoszny.
Boczniaki na pieczywi
Boczniaki na pieczywi © Instagram | Rozkoszny

Składniki:

  • 500 g boczniaków, pokrojonych wzdłuż,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej,
  • 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach suszonych,
  • 60 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 60 ml oliwy,
  • 120 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski,
  • 6 gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki pokrój wzdłuż i natrzyj porządnie czosnkiem, solą i olejem z suszonych pomidorów.
  2. Grzyby przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut, aż staną się miękkie. Użyj programu góra-dół.
  3. Na mocno rozgrzanej patelni podpraż przez 2-3 minuty orzechy włoskie. Powinny miejscami zacząć nabierać czarnego koloru. Przełóż na deskę i po wystudzeniu nieco posiekaj.
  4. W misce połącz ze sobą koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, sos sojowy, płatki chilli oraz oliwę.
  5. Do marynary dodaj pokrojone w pasku suszone pomidory, tymianek, posiekany orzechy oraz upieczone boczniaki.
  6. Całość dokładnie wymieszaj i przykryj kawałkiem folii spożywczej lub talerzykiem.
  7. Tak przygotowane śledzie odstaw na minimum 2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty. Najlepiej jednak zostawić je do marynowania na całą noc w lodówce.

Gotowe boczniaki serwuj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier