PrzepisPolędwica wieprzowa duszona z ziemniakami

Polędwica wieprzowa duszona z ziemniakami

Polędwica wieprzowa duszona z ziemniakami
Pyszności

15.05.2020 17:00, aktual.: 16.10.2023 12:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Polędwiczka wieprzowa to doskonała baza na smaczny obiad dla całej rodziny. O czym za chwilę sama się przekonasz. Ten przepis z pewnością na stałe zadomowi się w Twoim menu.

Składniki:

  1. 800 g polędwica wieprzowa
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1 kg ziemniaki typ A, AB
  4. 2-3 szt. liście laurowe
  5. 3-4 szt. ziele angielskie;
  6. 500 ml bulion warzywny
  7. 200 ml śmietanka 18%
  8. 1 łyżka suszony rozmaryn
  9. 1 łyżka kminek cały
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz
  12. 1 szt. cebula
  13. 1-2 ząbki czosnek
  14. 1 łyżka musztarda sarepska
  15. 1/3 szkl. ocet z białego wina

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania polędwicy wieprzowej. W tym celu użyj oleju, suszonego rozmarynu, kminku, pieprzu i soli. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie odstaw na bok.

Obraz

2. W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj musztardę sarepską i ocet z białego wina.

Obraz

3. Nie zapomnij również o ziemniakach i bulionie warzywnym.

Obraz

4. Na sam koniec dodaj wcześniej przygotowane mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem ok. 20 minut.

Obraz

5. Teraz wystarczy, że dodasz śmietankę i dokładnie wymieszasz. Gotuj całości przez kilka minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także