Polędwica wieprzowa duszona z ziemniakami

Polędwiczka wieprzowa to doskonała baza na smaczny obiad dla całej rodziny. O czym za chwilę sama się przekonasz. Ten przepis z pewnością na stałe zadomowi się w Twoim menu.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 800 g polędwica wieprzowa
  2. 3 łyżki olej roślinny
  3. 1 kg ziemniaki typ A, AB
  4. 2-3 szt. liście laurowe
  5. 3-4 szt. ziele angielskie;
  6. 500 ml bulion warzywny
  7. 200 ml śmietanka 18%
  8. 1 łyżka suszony rozmaryn
  9. 1 łyżka kminek cały
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz
  12. 1 szt. cebula
  13. 1-2 ząbki czosnek
  14. 1 łyżka musztarda sarepska
  15. 1/3 szkl. ocet z białego wina

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania polędwicy wieprzowej. W tym celu użyj oleju, suszonego rozmarynu, kminku, pieprzu i soli. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie odstaw na bok.

Obrazek

2. W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj musztardę sarepską i ocet z białego wina.

Obrazek

3. Nie zapomnij również o ziemniakach i bulionie warzywnym.

Obrazek

4. Na sam koniec dodaj wcześniej przygotowane mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem ok. 20 minut.

Obrazek

5. Teraz wystarczy, że dodasz śmietankę i dokładnie wymieszasz. Gotuj całości przez kilka minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej