Pomaga zasnąć lepiej niż melisa. Wypij wieczorem, rano wstaniesz wypoczęty

Praca? Dom? Dzieci? A może wszystko na raz? Nadmiar stresu może powodować problemy z zasypianiem. Zanim sięgniesz po apteczne środki ułatwiające zasypianie, wypróbuj ajuwerdyjską metodę radzenia sobie z bezsennością. Poznaj przepis na mleko księżycowe.

Mleko księżycowe pomoże ci zasnąć.Mleko księżycowe pomoże ci zasnąć.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | s_karau

Ponad połowa dorosłych Polaków uskarża się na problemy z zasypianiem. Powody mogą być różne, jednak najczęściej wskazywaną przyczyną jest stres, a właściwie nadmiar stresu. To właśnie on wywołuje natrętne, negatywne myśli, które utrudniają nam normalne zaśnięcie. W tym wypadku melisa może okazać się niewystarczająca. Za to mleko księżycowe już tak. Poznaj przepis na napój ułatwiający zasypianie, który podbił serca internautów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Mleko księżycowe, czyli napój, który ułatwi ci zasypianie

Sen to nieodłączna część naszego życia. W trakcie snu regeneruje się cały organizm. To jedyny taki moment, w którym możemy na chwilę oderwać się od codzienności. Po całym dniu pełnym wrażeń chcemy na chwilę odciąć się od otaczającego nas świata. Problem zaczyna się wtedy, kiedy sen nie przychodzi. Przekładamy się z boku na bok, liczymy przysłowiowe baranki, staramy się wyciszyć myśli, jednak nasze starania nic nie dają.

W takich wypadkach sięgamy po melisę, walerianę czy melatoninę. Melatonina to hormon, który odpowiada za regulację cyklu dobowego. Regularne spożywanie melatoniny powinno rozwiązać problem z zasypianiem. Nie chcesz, bądź nie możesz przyjmować tabletek? Wypróbuj mleko księżycowe. To napój bogaty w tryptofan, aminokwas, który ułatwia zasypianie.

Przepis mleko księżycowe wywodzi się z medycyny ajuwerdyjskiej i składa się wyłącznie z naturalnych składników. Wielu internautów przyznaje, że po wypiciu napoju zasypiają niczym dziecko i czują się wypoczęci. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Mleko księżycowe — przepis

Składniki:

  • 350 ml mleka,
  • 5 g ashwagandy w proszku,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • łyżeczka masła,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżeczka klitorii ternateńskiej (suszonej).

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do garnuszka i doprowadź je do wrzenia.
  2. Kiedy nieco ostygnie, dodaj do niego masła, kurkumy, cynamonu, ashwagandy oraz kiltorii. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj 5-10 minut, aż napój będzie nadawał się do picia. Wypij go nie później niż godzinę przed planowanym położeniem się spać.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia