PrzepisPrzekąskiPomidorki nadziewane mozzarellą i bazylią, polane octem balsamicznym

Pomidorki nadziewane mozzarellą i bazylią, polane octem balsamicznym

Pomidorki nadziewane mozzarellą i bazylią, polane octem balsamicznym
Pyszności

22.08.2016 10:35, aktual.: 01.06.2017 13:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Caprese to sałatka, pochodząca z Włoch. Jej klasyczna wersja przyrządzana jest z przekładanych naprzemian plastrów pomidorów, mozzarelli i liści bazylii. Wierzch polany jest oliwą z oliwek.

Dzisiaj chciałabym zaprezentować ci nieco inny i w moim odczuciu bardziej efektowany sposób na caprese. To bardzo proste! Wystarczy, że natniesz pomidora, a w miejsce nacięć włożysz mozzarellę i bazylię. A więc do dzieła!

Dokładną instrukcję znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 170 g mozzarella w zalewie
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 6 szt. pomidorki śliwkowe
  6. 24 liście bazylia
  7. ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
1. Mozzarellę pokrój w plastry.
2. Plastry mozzarelli przełóż do miseczki i dodaj do nich oliwę z oliwek, zioła prowansalskie i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
3. W każdym pomidorze wykonaj ok. 4 nacięć. Pamiętaj, aby nie przeciąć dna pomidora!
4. Do każdego nacięcia włóż po jednym plastrze mozzarelli i po jednym liściu bazylii.
5. Na koniec wierzch pomidorów polej octem balsamicznym.
6. I gotowe. Smacznego!