18 produktów, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

Jeśli masz małą lodówkę, już za chwilę pomogę Ci zorganizować w niej idealny porządek. Dzięki poniższym radom, zaoszczędzisz sporo miejsca i pozbędziesz się bałaganu.

Obrazek
Frania

No to bierzemy się do pracy?

#1 Cebula

Obrazek

Jeśli będziesz przechowywać cebulę w lodówce, powinnaś liczyć się z tym, że straci ona swój smak.

#2 Owoce z twardymi pestkami

Obrazek

Owoce, tak jak inne rośliny, potrzebują świeżego powietrza i słońca, dlatego przechowywanie ich w lodówce nie jest dobrym rozwiązaniem.

#3 Pikantne sosy

Obrazek

Również ostre sosy nie powinny być przetrzymywane w lodówce. Chłód osłabia ich ostry smak. Zmienia także ich konsystencje, co utrudnia ich przelewanie.

#4 Świeża bazylia

Obrazek

Wiele osób przechowuje bazylię w lodówce, mając nadzieję, że w ten sposób zachowa jej smak na dłużej. A tak naprawdę zimno jej szkodzi. Bazylię przechowuj w pojemniku z wodą, w oświetlonym miejscu. Pamiętaj, aby zmieniać wodę co 3 dni.

#5 Masło orzechowe

Obrazek

To kolejny produkt, który nie musi być przechowywany w lodówce, aby zachował swoją świeżość.

#6 Dżemy

Obrazek

Dżemy w swoim składzie posiadają dużą ilość cukru i konserwantów, dlatego też nie musisz przechowywać ich w lodówce. Najlepsze miejsce dla nich to spiżarnia.

#7 Awokado

Obrazek

Zakupione prze Ciebie awokado nie dojrzewa pomimo upływu czasu? Wszystko to, dlatego, że przechowujesz je w lodówce.

Jeśli umieścisz niedojrzałe awokado na kuchennym blacie, z pewnością dojrzeje znacznie szybciej. Ale jeśli zależy Ci, aby jeszcze bardziej przyśpieszyć cały ten proces, umieść awokado w torebce z bananem lub jabłkiem.

#8 Ogórki konserwowe

Obrazek

Od zawsze przechowywałam ogórki konserwowe w lodówce. Jak się jednak ostatnio przekonałam, wcale im to nie służy.

#9 Ryż

Obrazek

W lodówce przechowuj jedynie ugotowany ryż. Suchy ryż możesz trzymać w pudełkach lub plastikowych torbach nawet przez kilka lat!

#10 Miód

Obrazek

Nie wiem czy wiesz, ale przechowywanie miodu w lodówce spowoduje jego krystalizację. Dlatego lepiej przechowywać je w innym miejscu. Produkt, o którym mowa, ma dłuższy okres przydatności niż Ci się wydaje.

#11 Cytrusy

Obrazek

Cytrusy zajmują sporo miejsca w lodówce, a wcale nie musi tak być. Spokojnie możesz przechowywać je luzem w kuchni do tygodnia. I do tego czasu z pewnością je wykorzystasz.

#12 Papryka

Obrazek

Paprykę, dopóki nie zostanie rozcięta, możesz przechowywać na kuchennym blacie. Nie musisz trzymać jej w lodówce.

#13 Syrop klonowy

Obrazek

Również syrop klonowy nie lubi przebywać w lodówce i wcale mu to nie służy, dlatego lepiej przechowywać go w spiżarni.

#14 Banany

To kolejne owoce, którym nie służy niska temperatura. Znacznie lepiej czują się w temperaturze pokojowej.

#15 Suszone owoce

Obrazek

Chłodzenie suszonych owoców, może jedynie utrudnić proces ich spożywania. Lepiej przechowywać je w szafce kuchennej, aby zawsze mieć pod ręką szybką przekąskę.

#16 Ketchup

Obrazek

Nie znam osoby, która nie trzymałaby ketchupu w lodówce. I choć rzeczywiście czas w lodówce wydłuża żywotność keczupu, tak naprawdę większość z nas wykorzystuje go znacznie szybciej przed terminem przydatności. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce w lodowce, ketchup spokojnie możesz przenieść do spiżarni.

#17 Jabłka

Obrazek

Trzymaj jabłka na kuchennym blacie, zamiast w lodówce. Dzięki temu zachowają świeżość i aromat.

#18 Czosnek

Obrazek

Podobnie jak cebula, również czosnek przetrzymywany w lodówce, może stracić swój smak. Co więcej, jego specyficzny zapach może roznieść się w całej lodówce.

I po kłopocie! Co myślisz o zaprezentowanych rozwiązaniach?
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo