18 produktów, których nie trzeba trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce
Jeśli masz małą lodówkę, już za chwilę pomogę Ci zorganizować w niej idealny porządek. Dzięki poniższym radom, zaoszczędzisz sporo miejsca i pozbędziesz się bałaganu.
04.10.2022 | aktual.: 04.10.2022 22:44
No to bierzemy się do pracy?
#1 Cebula
Jeśli będziesz przechowywać cebulę w lodówce, powinnaś liczyć się z tym, że straci ona swój smak.
#2 Owoce z twardymi pestkami
Owoce, tak jak inne rośliny, potrzebują świeżego powietrza i słońca, dlatego przechowywanie ich w lodówce nie jest dobrym rozwiązaniem.
#3 Pikantne sosy
Również ostre sosy nie powinny być przetrzymywane w lodówce. Chłód osłabia ich ostry smak. Zmienia także ich konsystencje, co utrudnia ich przelewanie.
#4 Świeża bazylia
Wiele osób przechowuje bazylię w lodówce, mając nadzieję, że w ten sposób zachowa jej smak na dłużej. A tak naprawdę zimno jej szkodzi. Bazylię przechowuj w pojemniku z wodą, w oświetlonym miejscu. Pamiętaj, aby zmieniać wodę co 3 dni.
#5 Masło orzechowe
To kolejny produkt, który nie musi być przechowywany w lodówce, aby zachował swoją świeżość.
#6 Dżemy
Dżemy w swoim składzie posiadają dużą ilość cukru i konserwantów, dlatego też nie musisz przechowywać ich w lodówce. Najlepsze miejsce dla nich to spiżarnia.
#7 Awokado
Zakupione prze Ciebie awokado nie dojrzewa pomimo upływu czasu? Wszystko to, dlatego, że przechowujesz je w lodówce.
Jeśli umieścisz niedojrzałe awokado na kuchennym blacie, z pewnością dojrzeje znacznie szybciej. Ale jeśli zależy Ci, aby jeszcze bardziej przyśpieszyć cały ten proces, umieść awokado w torebce z bananem lub jabłkiem.
#8 Ogórki konserwowe
Od zawsze przechowywałam ogórki konserwowe w lodówce. Jak się jednak ostatnio przekonałam, wcale im to nie służy.
#9 Ryż
W lodówce przechowuj jedynie ugotowany ryż. Suchy ryż możesz trzymać w pudełkach lub plastikowych torbach nawet przez kilka lat!
#10 Miód
Nie wiem czy wiesz, ale przechowywanie miodu w lodówce spowoduje jego krystalizację. Dlatego lepiej przechowywać je w innym miejscu. Produkt, o którym mowa, ma dłuższy okres przydatności niż Ci się wydaje.
#11 Cytrusy
Cytrusy zajmują sporo miejsca w lodówce, a wcale nie musi tak być. Spokojnie możesz przechowywać je luzem w kuchni do tygodnia. I do tego czasu z pewnością je wykorzystasz.
#12 Papryka
Paprykę, dopóki nie zostanie rozcięta, możesz przechowywać na kuchennym blacie. Nie musisz trzymać jej w lodówce.
#13 Syrop klonowy
Również syrop klonowy nie lubi przebywać w lodówce i wcale mu to nie służy, dlatego lepiej przechowywać go w spiżarni.
#14 Banany
To kolejne owoce, którym nie służy niska temperatura. Znacznie lepiej czują się w temperaturze pokojowej.
#15 Suszone owoce
Chłodzenie suszonych owoców, może jedynie utrudnić proces ich spożywania. Lepiej przechowywać je w szafce kuchennej, aby zawsze mieć pod ręką szybką przekąskę.
#16 Ketchup
Nie znam osoby, która nie trzymałaby ketchupu w lodówce. I choć rzeczywiście czas w lodówce wydłuża żywotność keczupu, tak naprawdę większość z nas wykorzystuje go znacznie szybciej przed terminem przydatności. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce w lodowce, ketchup spokojnie możesz przenieść do spiżarni.
#17 Jabłka
Trzymaj jabłka na kuchennym blacie, zamiast w lodówce. Dzięki temu zachowają świeżość i aromat.
#18 Czosnek
Podobnie jak cebula, również czosnek przetrzymywany w lodówce, może stracić swój smak. Co więcej, jego specyficzny zapach może roznieść się w całej lodówce.