Prosty przepis na ciasto cytrynowe bez masła i cukru. Wychodzi za każdym razem

Ciasto cytrynowe to doskonały wybór na każdą okazję. Jego lekka struktura i intensywny smak cytryny sprawiają, że jest nie tylko smacznym deserem, ale również źródłem wyjątkowych doznań kulinarnych. Odkryj łatwy przepis na ciasto cytrynowe, które nie wymaga użycia masła ani cukru, a zamiast tego wykorzystuje skondensowane mleko.

Ciasto cytrynowe z rozmarynem to niebo w gębieCiasto cytrynowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | larik_malasha

Ciasto cytrynowe to kwintesencja świeżości i delikatności. Aby je przygotować, wystarczy połączyć kilka składników i wlać do formy. Efektem będzie ciasto miękkie jak obłoczek i idealnie wilgotne. To gwarancja udanego popołudnia spędzonego przy pysznym deserze i kawie. Dzięki swojej miękkiej, puszystej konsystencji i polewie z białego lukru wygląda efektownie. Teraz, z przepisem znanej kucharki, przygotowanie ciasta cytrynowego będzie jeszcze prostsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Król deserów bez pieczenia - Makowy Królewicz z mascarpone

Przepis na ciasto cytrynowe z użyciem skondensowanego mleka

Zwyciężczyni brytyjskiej edycji programu "Masterchef", Shelina Permalloo, podzieliła się na Instagramie swoim szybkim przepisem na ciasto cytrynowe, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Jej receptura jest wyjątkowa, ponieważ zamiast tradycyjnego cukru i masła, używa skondensowanego mleka, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Według Sheliny, dzięki skondensowanemu mleku, ciasto jest "łatwe do zrobienia".

Składniki na ciasto:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (397 ml),
  • 3 duże jajka,
  • 135 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny.

Lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny (dodawaj po trochu, aż uzyskasz idealną konsystencję – gęsty, ale lejący).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C (góra-dół, bez termoobiegu).
  2. W dużej misce wymieszaj mleko skondensowane, jajka, mąkę, sok i skórkę z cytryny – aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Przelej ciasto do formy typu keksówka (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej).
  4. Piecz przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Gdy ciasto wystygnie, polej je cytrynowym lukrem.

Źródło: Express

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka