WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dwuskładnikowy proszek do pieczenia domowej roboty. Przyda się do świątecznych wypieków

Święta tuż tuż i jakoś nie potrafię wyobrazić ich sobie bez pysznych ciast domowej roboty. A skoro już o nich mowa, chcę dziś podzielić się z Tobą pewną sztuczką.

Frania

Jeśli jesteś równie zapominalska jak ja, na pewno Ci się przyda. Kiedy dokładnie? W chwili, gdy uświadomisz sobie, że do ciasta brakuje Ci tylko proszku do pieczenia, a w domu nie masz już ani grama tego produktu.

Rozwiązanie jest bardzo proste - stwórz własny proszek do pieczenia ?

Obrazek

Receptura jest bardzo prosta. Po prostu połącz ze sobą łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 2 łyżeczki kamienia winnego (kwaśny winian potasu). Mieszaj składniki do chwili, aż uzyskasz jednolitą masę. I to wszystko.

Jeśli nie będziesz mieć w domu drugiego składnika, możesz zastąpić go przy pomocy soku z cytrynu lub octu.

Daj znać, czy znałaś ten trik :) Może masz własne sprawdzone metody, które mogą przydać się przy wypiekach świątecznych?

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze